România frumoasă din Covasna – Turtă dulce și păpuși în Târgu Secuiesc, moară de apă și pâine din cartofi în Cernat

Sunt povești la tot pasul în județul Covasna, așa că ne-am întors pentru un nou episod acolo. Și n-am plecat cu mâna goală. Intrăm întâi într-o casă cu miros de scorțișoară și... sărbători, în Târgu Secuiesc.

Aici, familia Szanto păstrează un meșteșug vechi și cu... gust.

VEZI GALERIA
2 imagini

Felicia Macaleț, jurnalistă Euronews: „Vorbim mai mult despre turtă dulce când suntem în preajma Crăciunului, însă de data aceasta turta dulce se leagă cu tradiția. Am ajuns în Târgu Secuiesc, aici unde familia Szanto face turtă dulce din anul 1880”.

Rețeta e a familiei și nu a fost scrisă pe hârtie niciodată. Însă fiecare generație a avut grijă să o dea mai departe, să nu se piardă.

Eram copil mic, stăteam la masa asta, acolo, la capătul acela, și mama decora aici turta dulce și mă uitam toată ziua cum face”, ne-a povestit Jozsef Szanto, cel care a preluat moștenirea familiei.

De la poveste am trecut la treabă. Jozsef ne-a arătat cum se întinde pasta de zahăr pe turta dulce și ne-a îndemnat și pe noi să încercăm... pictura pe desert.

Pasiune pentru păpuși, transformată în colecție

De la turtă dulce la păpuși. Ilona Nagy și-a transformat pasiunea pentru păpuși într-un mod de viață. De peste tot din lume a cumpărat exemplare, unele chiar foarte rare, iar acum galeria în care le-a adunat pe toate e un punct de atracție pentru turiștii care vin în Târgu Secuiesc. A început cu șase păpuși și doar într-un singur an a reușit să ajungă la 1.175 de exemplare. Nu s-a oprit aici, așa că acum colecția numără aproximativ 1.500 de păpuși, fiecare cu propria poveste.

Păpușile celebre sunt din ceramică, păpușile vechi sunt din porțelan, paper machine, depinde de vechimea și calitatea execuției”, ne-a povestit Ilona Nagy.

Pe rafturile galeriei le mai puteți găsi chiar și pe Prințesa Diana, Maica Tereza sau personajele din Game of Thrones sau Lord of the Rings.

Puțin mai încolo, am pășit într-o cu totul altă lume, dar cel puțin la fel de interesantă. Muzeul farmaceutic din Târgu Secuiesc are la bază colecția fostului medic Oliver Boga. De-a lungul timpului, au fost adunate aici și alte obiecte folosite în medicina de pe vremuri.

Avem mojar care are peste 100 de ani, din câte am înțeles, și un distilator sau cântare, care sunt de asemenea foarte vechi, din 1921, de exemplu, sau biroul care s-a păstrat. Avem câteva medicamente care sunt expuse și aici și au fost scoase din circuitul farmaciilor și le păstrăm și aici ca să vedem care sunt acestea”, ne-a spus Dosa Csaba, director al Centrului de Informare Turistică.

Pâine din cartofi, cu făină făcută la moara de apă

VEZI GALERIA
2 imagini

Lăsăm orașul în urmă și mergem să învățăm cum se face cea mai cunoscută pâine din această zonă a țării. Ne-am oprit în localitatea Cernat. Cândva, aici în zonă erau peste 30 de mori. Meșteșugul morăritului e păstrat acum și prin atelierele în care inclusiv copiii învață cum se transformă bobul de grâu în pâinea aburindă, abia scoasă din cuptor.

Misiunea noastră este ca să păstrăm tradițiile și să dăm și mai departe, să trăiască tradiția. Nu numai să învețe sau să vadă. Este o experiență interactivă unde se implică copiii, de la grâu până la pâine și sperăm că o să facă și acasă pentru copiii lor”, ne-a povestit Ilona Szőcs, cea care se îngrijește ca acest meșteșug să nu se piardă.

Ingredientele ajung rând pe rând în covata din lemn. Aluatul frământat de gospodină stă la dospit câteva ore și apoi pâinea intră în cuptorul pe lemne. Aproape trei ore mai târziu, vedem rodul muncii. Greu de descris în cuvinte cum se aude când rupi o bucată de pâine abia scoasă din cuptor, așa că uitați-vă pe imagini și apoi faceți o vizită în Cernat.

Însă nu e doar despre pâine aici. Doamna Ilona și-a propus să arate turiștilor și cum se făceau lucrurile în alte vremuri. În urmă cu 13 ani a cumpărat singura moară de apă care mai era în satul Cernat. A reabilitat-o, deși nu i-a fost chiar ușor să găsească meșterii potriviți, iar acum funcționează ca la început.

„Aici avem un canal, canalul morii unde curge apa. Și avem o roată de apă, care este învârtită de apă. Între lopeți intră apa și învârte. Depinde cât e debitul apei, dacă avem mult mai multă apa, se învarte mai repede și mai repede”, ne-a mai spus Ilona Szőcs.

Conacul din Dalnic, acolo unde puteți dormi în paturi boierești

VEZI GALERIA
4 imagini

Drumul ne duce mai departe printre dealurile Covasnei, în satul Dalnic. Aici ne așteaptă un conac cu o poveste de peste 180 de ani.

„Am reușit să salvăm de exemplu parchetul din salon, avem uși originale, mobilă originală. În 2013 a fost restaurat, dar este original. Nu este vopsit, doar dat cu ulei de in, cum a fost pe vremuri”, spune Gabor Zsolt Csiszer, administratorul conacului.

Conacul a intrat în circuitul turistic în 2019 și oferă oaspeților o experiență autentică. Unele camere păstrează mobilierul original: dulapuri din 1840, noptiere sau paturile din acea vreme, toate restaurate ca să poată fi folosite.

În Covasna e musai să vă opriți și la un punct gastronomic local. Așa am ajuns noi în Bixad.

VEZI GALERIA
4 imagini

Felicia Macaleț, jurnalistă Euronews: „Pentru o viață sănătoasă recomandăm… să ieșiți din casă sau birou. O natură care-ți umple inima și multă, multă liniște, asta am gasit aici, la Bixad. În plus, pentru cei care sunt pasionați de pescuit, cu adevărat aici e raiul pe pământ. Aveți la dispoziție mai multe bălți cu pește, pe care îl puteți găti fie aici, la punctul gastronomic local, fie îl luați acasă”.

Timp de pescuit nu prea am avut, dar n-am putut pierde ocazia de a vedea cum e preparat peștele aici.

Iar Péter Daragics, proprietarul punctului gastronomic local, ne-a arătat pas cu pas cum se face minunăția care a ajuns apoi la noi în farfurie.

Pregătim acum niște jumări de crap, jumările acestea sunt specialitatea casei cum s-ar spune, e o rețetă proprie. Nu folosim foarte multe condimente pentru că trebuie să simțim și gustul peștelui până la urmă, acela trebuie să predomine. Puțină boia de calitate, e adusă din Ungaria și puțin ingredient secret”, spune el.

Nu divulgăm secrete, dar de mâncat mâncăm, că prea arăta bine totul. Am ascultat sfaturile gazdei noastre și am combinat peștele cu mujdei și un strop de zeamă de lămâie. Nici nu trebuie să ne credeți pe cuvânt că a fost delicios, mergeți și testați singuri.

La final, nu putem decât să vă spunem că trebuie să puneți Covasna pe lista destinațiilor de vacanță. Până data viitoare, nu uitați să fiți călători prin România frumoasă!

editor coordonator: Amalia Dascălu

jurnalistă Euronews: Felicia Macaleț

operator imagine: Cristi Petrescu

montaj: Cosmin Buță

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE