Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

România fără plastic. Pentru prima dată în 30 de ani, țara noastră nu a mai important pet-uri datorită SGR

Băuturile produse înainte de 1 ianuarie 2024, care nu sunt inscripționate cu logo-ul SGR, dar care se află în termenul de valabilitate, nu vor fi retrase de la raft - anunță ministrul mediului, Mircea Fechet.

Acestea vor fi menținute la vânzare, dar cumpărătorilor nu li se va reține garanția de 50 de bani pentru ele și nu pot fi returnate la automate.

În același timp, ministrul anunță că, datorită sistemului Returo, pentru prima dată în ultimii 30 de ani, țara noastră nu a mai importat material pentru PET-uri.

Peste 2.000 de recipiente au fost reciclate în luna ianuarie

"Luna aceasta am inaugurat cel de-al patrulea centru RetuRo în Otopeni, lângă Bucureşti. El se alătură celorlalte trei deschise la Cluj, la Timiş şi la Braşov. Urmează să deschidem în curând şi primul centru din Moldova, va fi chiar la Bacău. Astfel de centre de colectare şi de sortare înseamnă investiţii foarte mari şi sute de locuri de muncă.

În luna decembrie am avut 30.000 de PET-uri, sticle sau doze de aluminiu colectate, în luna ianuarie 2 milioane şi, în timp ce unii se îngrijorează de viabilitatea Sistemului Garanţie-Returnare, pot să spun că până astăzi am recuperat mai bine de jumătate de miliard de PET-uri, de doze sau de sticle folosind Sistemul Garanţie-Returnare.

Luna aceasta estimăm să depăşim pragul de 200 de milioane, ceea ce confirmă faptul că SGR se află pe traiectoria pe care ne-am propus-o, că ne atingem ţintele şi indicatorii - şi cred că se vede deja şi cu ochiul liber: sunt din ce în ce mai puţine PET-uri aruncate pe marginea drumului, în albiile râurilor, în natură, în păduri sau în alte locuri

În anul 2020, când am vizitat o astfel de fabrică de reciclare, cea mai mare din sud-estul Europei, în judeţul Buzău, am observat pe platforma acelei mari fabrici baloţi cu PET-uri din Australia, din Germania, din Marea Britanie, din aproape toată lumea, iar astăzi nu mai suntem nevoiţi să importăm. SGR-ul furnizează suficientă materie primă. Mă bucur să constat că nu doar facem România mai curată, dar contribuim şi la balanţa comercială a statului român.

În anul 2020, când am vizitat o astfel de fabrică de reciclare, cea mai mare din sud-estul Europei, în judeţul Buzău, am observat pe platforma acelei mari fabrici baloţi cu PET-uri din Australia, din Germania, din Marea Britanie, din aproape toată lumea, iar astăzi nu mai suntem nevoiţi să importăm.

SGR-ul furnizează suficientă materie primă. Mă bucur să constat că nu doar facem România mai curată, dar contribuim şi la balanţa comercială a statului român", a menţionat Mircea Fechet.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE