Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

România din Europa: Pentru peste 5 milioane de români, acasă înseamnă o altă țară, care le-a oferit ce aveau nevoie

Publicat de: Euronews

Pentru peste cinci milioane de români acasă înseamnă o altă țară, care le-a oferit ce aveau nevoie. În România au rămas oamenii dragi, părinții, rudele. În această perioadă dorul este și mai mare, dar este alinat cu pachetul de bunătăți.

Preparate din carne, murături, chiar și sarmale, plăcinte, fructe, toate puse cu dragoste de părinți într-o cutie și trimise către copii. Unii români din diaspora comandă produse tradiționale de la cei pe care le prepară pentru a ști că la masa de Crăciun au și o mică bucată de Românie.

Rudele le trimit românilor pachete cu bunătăți

Se spune că gustul nu se uită niciodată și atunci cum altfel ar putea fi masa de Crăciun pentru românii din diaspora dacă nu încărcată cu bunătățile de acasă? De la murături de tot felul, până la preparate din carne.

Veronica Iftene are ambii copii plecați în Grecia și nu este sărbătoare pentru care să nu trimită un pachet. Și-ar fi dorit să îi poată alinta cu toate bunătățile de pe masă: cu mămăliguță din care ies aburi, ciorbă, sarmale, murături, preparate din carne și brânzeturi. În afară de ciorbă și de mămăligă, toate sunt puse cu atenție și iubire în pachetul de acasă, care va ajunge la copii și nepoți.

Veronica Iftene, părinte: „Pregătim pachetul pentru copiii din Grecia. Acolo am pus slănină. Slănină cu miros foarte puternic. Aici avem mălai măcinat la moara din localitate. Nu că ei nu ar avea mălai, dar este mai gustos cel făcut la noi în zonă, doar așa, pentru un alint. Aici este cimbru. Cimbru pentru ginerele meu.”

La acestea se adaugă fasole, mere din grădină, ulei, pentru că au primit de la arendă o cantitate mai mare, vin, vișinată și un ștergar românesc.

Veronica Iftene, părinte: „O să trebuiască să le mai pun, de exemplu, gem. Le pun gem de gutui. Avem aici pentru nepoței. O să facă fiica mea tarte. Și aici este gem de pere și mere.”

De 12 ani așa își alintă copiii. S-au mutat la mii de kilometri distanță de casă, pentru a-și îndeplini visurile. Fizic se văd rar, zilnic tehnologia îi apropie și când dorul e mai mare apare și pachetul.

Veronica Iftene, părinte: „Trimit. Am mai trimis așa, de exemplu, câte un deliciu, câte un prosopel sau câte ceva acolo, care să sensibilizeze, pentru că suntem sensibili când este vorba de copii.”

Știe că se găsesc și acolo lucruri, dar crede că pachetul de acasă e altceva. E felul a milioane de părinți și bunici, care au copiii și nepoții în diaspora, de a arăta dorul, iubirea.

Veronica Iftene, părinte: „Alta e când primești de la mama, când e făcută de mama. Ce credeți că are plăcinta cu brânză? Este o plăcintă cu brânză, pe care o face toată gospodina, dar e de la mama. Este acolo cu suflet și cu emoție.”

Sunt si români care comandă mâncare tradițională din România

Sunt și români din diaspora cărora li se face dor de bucatele tradiționale, nu vor să își necăjească familia rămasă în România și apelează la cei care gătesc și vând. Pentru Crăciun, de exemplu, chef Florin Vechiu are de trimis câteva zeci de colete.

Florin Vechiu, bucătar: „Astăzi avem de pregătit câteva colete, ce vor pleca pentru clieții noștri în Italia, Spania și în Anglia. Pentru această clientă de Italia avem șuncă de porc, avem tobă, avem o vită, mușchiuleț de porc, cotlet de porc afumat, deci toate lucrurile sunt afumate, toate produsele. Avem kaiser.”

Iar lista cu produse continuă. Toate sunt vidate și așezate în cutie, în așa fel încât să ajungă cât mai bine la destinație.

Pentru Crăciun, comenzile au început să se facă de la mijlocul lunii noiembrie

Pentru Crăciun, comenzile au început să se facă de la mijlocul lunii noiembrie. Două săptămâni sunt dedicate doar românilor din diaspora, pentru a avea timp să facă toate produsele tradiționale, care necesită timp.

Florin Vechiu, bucătar: „Avem destule comenzi, pentru că noi facem totul, după cum se vede, în casă. Trimitem pachete în Italia, Spania, Germania, Belgia și Anglia. Noi ținem produsele la afumat între trei și cinci zile la sare, după care o zi, chiar două, la zvântat, după care vor merge la fum. Depinde de fiecare produs în parte, o zi sau două, un fum rece sau fum cald.”

Față de alți ani, comenzile s-au mai redus, oamenii sunt mai atenți la cheltuieli, indiferent unde locuiesc. Chiar și așa, de Sărbători, mulți își doresc o parte de acasă la a doua casă.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE