Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

VIDEO: Imnul României, cântat ca pe vremuri. Cum sună versurile originale, din secolul al XIX-lea

Imnul „Deșteaptă-te, române!” a fost pentru prima dată cântat în Șcheii Brașovului. Versurile originale ale imnului sunt, însă, altele, spun specialiștii.

La Casa Memorială Anton Pann, grupul muzical Trei parale a interpretat imnul cu alte versuri față de cele cunoscute. Muzicanții au explicat și istoria versurilor.

Florin Iordan, fondatorul grupului Trei parale: „Înainte ca Gheorghe Ucenescu, ucenicul lui Anton Pann, să-i propună lui Andrei Mureșanu mai multe melodii și acesta să o aleagă pe cea pe care o cunoaștem, acest cântec a circulat cu alte versuri, scrise de Grigore Alexandrescu: Poezia „Din sânul maicii mele”. Ea se afla de cel puțin 10 ani în circulație.

Anton Pann a notat-o la un moment dat pe o hârtie pe care a dăruit-o în 1839. Nu știm sigur dacă el a fost cel care a și compus-o sau a folosit o melodie care se afla deja în circulație. Cert este că la 1848 melodia era bine cunoscută cu acest text al lui Grigore Alexandrescu. Noi încercăm să readucem în atenție și cum se cânta această piesă, până să devină imnul României.

Versurile imnului – Poezia „Din sânul maicii mele”

„Din sânul maicii mele, născut în griji, necazuri,

Restriştea mi-a fost leagăn, cu lacrimi m-am hranit,

Ca ale mării repezi şi groaznice talazuri,

De vântul relei soarte spre stânci am fost gonit.

Acuma pretutindeni întorc a mea vedere,

Dar ochii-mi mulțumire deloc nu întâlnesc,

Căci nimenea nu simte cumplita mea durere,

Şi oamenii pe mine trecând mă ocolesc.”

Membri grupului Trei parale au asigurat coloana sonoră din filmul Aferim! (2015), în regia lui Radu Jude.

Trupa cânta cu instrumente din secolul al XIX-lea și au lansat un program mai larg de reconstituire a cântecelor de taraf din acea perioadă.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE