Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

România, condamnată la Curtea Europeană de Justiție. Statul trebuie să plătească aproape 7 milioane de euro în 2024 pentru această amendă

Curtea de Justiție a Uniunii Europene a condamnat România la plata a 1,5 milioane de euro pentru cele 31 de gropi de gunoi neconforme.

În plus, sunt adăugate penalizări de 600 de euro pe zi pentru fiecare groapă care nu este închisă. Ceea ce înseamnă că în 2024, aproape 7 milioane de euro vor fi cheltuite din buget pentru a plăti această amendă.

Este și cazul vechii gropi de gunoi din Brașov. Procedura de închidere este disputată în instanță de către Primărie și firma privată care a administrat-o. În tot acest timp, brașovenii din mai multe cartiere se plâng de mirosul înțepător din oraș, provenit cel mai probabul de la actuala groapă de gunoi, spun oamenii.

Sentința, pentru o groapă de gunoi din Brașov

România a fost condamnată de Curtea de Justiție a Uniunii Europene pentru că nu a închis o groapă de gunoi din Brașov.

Fosta groapă de gunoi a Brașovului nu mai este funcțională de mai bine de 10 ani, iar conform autorităților nu mai sunt nici emisii nocive aici. De altfel, arată ca un deal cu vegetație crescută.

Închiderea acestei gropi de gunoi presupune remodelarea acestei zone, practic taluzarea dEalului despre care vă spun și săparea unor puțuri de supraveghere pentru a se asigura autoritățile că nu mai există într-adevăr emisii nocive.

Primăria este în proces cu operatorul economic care și-ar fi asumat lucrările de închidere, dar va încerca să închidă rampa de gunoi din propria inițiativă până la finalul anului 2025.

”Din punctul nostru de vedere operatorul care gestionează rampa ecologică în acest moment. El și-a asumat la momentul când și-a obținut avizul de mediu pentru rampa ecologică că va închide rampa istorică de deșeuri menajere. Suntem în instanță.”, a declarat Sorin Toarcea, purtător de cuvânt Primăria Brașov.

Dacă va câștiga în procesul, primăria va solicita despăgubiri operatorului privat.

Contactat de Euronews România, operatorul economic privat a refuzat să facă vreo declarație. Între timp, de aproape doi ani localnicii se plâng de mirosul neplăcut din oraș. Deși Prefectura a demarat o anchetă anul trecut, nu s-a găsit încă poluatorul.

În anul 2021, Brașovul a fost declarat cel mai poluat oraș din România, dar și printre cele mai poluate orașe din Europa, conform unui clasament întocmit de Agenția Europeană de Mediu.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE