Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

România, codașă în UE la absolvenții de universități. În țara noastră șapte din opt regiuni de dezvoltare au procente sub 25%

România este pe ultimul loc în clasamentul statelor europene în ceea ce privește numărul tinerilor absolvenți de învățământ universitar, arată datele Eurostat. În 7 din 8 regiuni din țara noastră doar 1 din 4 tineri are studii superioare.

Potrivit datelor Eurostat, anul trecut 42% din populaţia Uniunii Europene cu vârsta între 25 şi 34 de ani era absolventă de învăţământ universitar. România este la coada acestui clasament.

Astfel în regiunile Sud-Muntenia şi Sud-Est procentul tinerilor cu studii superioare este de 16%, respectiv 17%. Excepție face zona Bucureşti-Ilfov, unde ponderea este de 54%.

De altfel în ultimii aproape 4 ani numărul tinerilor absolvenți a fost în continuă scădere. În 2021, puţin peste 23% dintre românii cu vârsta cuprinsă între 25 şi 34 de ani au absolvit o facultate. Față de 24,9% în anul 2020 şi 25,5% în 2019.

La polul opus se află capitala Lituaniei. Aici 73,6% din tineri erau absolvenţi de învăţământ universitar. Este urmată îndeaproape de regiunile din jurul capitalelor Franţei, Irlandei, Ţărilor de Jos, Poloniei, Ungariei, Suediei, Luxemburgului şi Danemarcei.

Mai trebuie menționat faptul că, în 2022, la nivel European au fost analizate 240 de regiuni de dezvoltare.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE