Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

România are o rată de colectare a impozitelor de doar 26% din PIB. Cum ar putea ajunge la 35%

România poate ajunge la un grad de colectare a impozitelor de cel mult 36% din Produsul Intern Brut cu o condiție: să reducă la zero evaziunea fiscală, spune noul președinte al Fiscului, Lucian Heiuș.

Deocamdată, cu o pondere a impozitelor colectate de doar 26% din PIB, România se situează cu mult în spatele statelor aflate la un nivel similar de dezvoltare. Analiștii economici vin cu soluții practice: inspectorii fiscali ar trebui să facă mai multe controale pe teren pentru a aduna bani la buget.

Lucian Heiuș, președinte ANAF: Pe calculele mele, astazi, pe nivelul de impozitare din România, dacă nu am mai avea evaziune fiscală, nu putem să depășim 35-36% incasari fiscale din PIB dacă am încasa tot. Pentru ca nu e normal sa faci o comparatie intre state care au diferite cote de impozitare si alte traditii culturale si ec, tb sa te raportezi la niste lucruri reale.

Dan Schwartz, analist economic: Evaziunea fiscala nu este eradicata din birou, asa cum se incearca a se face de foarte multi ani in Ro. Evaziunea fiscala poate sa fie eradicata numai pe teren. Daca noul presedinte ANAF este hotarat sa trimita inspectorii antifrauda si fiscali in teren, cat poate de mult, acolo unde sunt binecunoscute abaterile de la leg fiscal, in sensul evaziunii fiscale, numai in felul acesta se va putea creste gradul de colectare a taxelor la bugetul statului.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE