Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

România ar putea primi tranșa a doua din PNRR incompletă. Țara noastră riscă să piardă 53 de milioane de euro

În acest an, România va reuși să primească bani doar din tranșa a doua din PNRR. Și aceea incompletă, pentru că au fost îndeplinite doar 49 de jaloane din totalul de 51.

Comisarii europeni au făcut o analiză preliminară a stadiului îndeplinirii angajamentelor pe această cerere.

Decizia comisarilor europeni de marți vine abia după șapte luni de la depunerea cererii doi de plată făcută de autoritățile române, cerere de plată care fusese deja întârziată cu două luni anul trecut.

Mai mult, această analiză pe cererea doi de plată a fost întârziată de modul în care autoritățile de la București, Guvernul și Parlamentul României au înțeles să mutileze un proiect de lege privind avertizorii de integritate, una dintre condițiile principale pentru a primi banii pe tranșa doi.

După multe tergiversări acest proiect a fost modificat, dar în momentul de față vom beneficia de o plată incompletă, pentru că două jaloane din domeniul energiei nu au fost atinse. Dacă acestea vor rămâne așa, țara noastră va putea pierde 53 de milioane de euro.

Pentru că s-a întârizat foarte mult cu această cerere de plată, următoarea va fi abia în toamnă. Potrivit procedurilor, o nouă cerere de plată va fi analizată timp de cinci-șase luni, asta înseamnă că plata se va muta anul viitor.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE