Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

România ajunge din urmă statele vecine mai bogate cu ajutorul banilor europeni

În 2023, România ar putea depăși cu ajutorul fondurilor europene economiile statelor vecine care stagnează. Creșterea economică ar putea veni pe fondul stabilității monedei europene și a investițiilor străine, stimulate și datorită relocării unor activități din Rusia și Ucraina, transmite agenția Reuters, citată de Agerpres.

Experții Fondului Monetar Internațional estimează că România ar urma să înregistreze o creștere economică de 3,1% în acest an. În schimb, Comisia Europeană avansează un avans economic al României de 1,8%. Astfel, creșterea economică a țării noastre ar fi mai mare decât cea a Poloniei, care ar urma să înregistreze o creştere de 0,7%, şi a Ungariei, care se va confrunta cu o încetinire economică şi o inflaţie accelerată.

România ar putea deveni a doua cea mai mare din Europa de Est cu ajutorul banilor UE

Creșterea economică din acest an vine după 10 ani în care România, una dintre cele mai sărace state din UE, a redus decalajul față de statele vecine, pentru a deveni a doua cea mai mare economie din Europa de Est, după Polonia.

Datele Eurostat arată că PIB-ul per capita exprimat în paritatea puterii de cumpărare standard (PPS) în România s-a situat la 74% din media UE în 2021, o creştere de 21 de puncte procentuale faţă de anul 2010, notează sursa citată.

Perspectivele României sunt încurajate de calitatea de membru UE și relațiile bune cu Bruxelles-ul. Pe de altă parte, autoritățile din Ungaria și Polonia se ceartă cu Bruxelles-ul în privința condițiilor privind statul de drept impuse pentru a acorda fondurile de miliarde de euro prevăzute în Mecanismul de redresare şi rezilienţă.

România a obținut deja peste şase miliarde de euro sub formă de granturi şi împrumuturi cu dobândă redusă.

România vrea să acceseze peste 10 miliarde de euro, bani europeni, în 2023

Premierul Nicolae Ciucă a anunțat că Guvernul vrea să acceseze în acest an peste 10 miliarde de euro, echivalentul a 4% din PIB, din finanțarea europeană de aproape 90 de miliarde de euro, pusă la dispoziția României până în 2027.

Progresele făcute prin reformele în justiție au determinat Comisia Europeană să recomande, în luna noiembrie 2022, ridicarea mecanismului de cooperare şi de verificare (MCV), instituit în 2007, când România a aderat la UE.

"Cu condiţia ca toate măsurile anti-corupţie prevăzute în planul privind Mecanismul de redresare şi rezilienţă vor fi implementate în mod corect, România ar putea deveni un exemplu de bună guvernanţă în regiune", a declarat un oficial european, pentru Reuters.

S&P, care la fel ca şi alte agenţii de rating acordă României cel mai redus calificativ din categoria investment grade, în aşteptarea reducerii deficitului fiscal, a spus că se aşteaptă ca România să facă un progres cu reformele convenite pentru a obţine fondurile europene.

Investițiile străine în România, în creștere

Stabilitatea leului reprezintă un alt factor pozitiv, prin comparație cu forintul ungar, care în 2022 a atins mai multe minime istorice. Salariile mai mari au convins deja unii cetățeni ungari să accepte locuri de muncă în unele zone industrializate din vestul României.

Potrivit sursei citate, firmele care și-au relocat activităţile din Rusia şi Ucraina în ţările vecine cu costuri reduse au făcut ca investiţiile străine în perioada ianuarie-octombrie să ajungă la 9,39 miliarde de euro, cea mai ridicată cifră de la aderarea României la UE.

Un sondaj efectuat în 2022 de firma de consultanţă Ernst&Young arată că mai mult de jumătate din cele 101 de companii străine intervievate aveau de gând să demareze sau să îşi extindă operaţiunile din România, în special în domeniile logistică şi lanţuri de aprovizionare, ceea ce plasează România pe locul patru în Europa după intenţia de a investi.

Cu toate că România nu are o agenţie unică de promovare a investiţiilor, oficiali din cadrul Ministerului Antreprenoriatului şi Turismului au explicat pentru Reuters că supervizează cinci posibile proiecte de relocare din Rusia, Belarus şi Ucraina cu o valoare estimată la 705 milioane de euro.

Una din firmele care a decis să se relocheze în România este producătorul finlandez de anvelope Nokian Tyres, care a anunţat că are de gând să investească 650 de milioane de euro pentru a construi o uzină la Oradea, o regiune din nord-vestul României.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE