Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

România a avut o creștere economică de 4,9% în 2022. Nicolae Ciucă: Este egală cu valoarea PIB din 2002

România a încheiat anul 2022 cu o creștere economică de 4,9%, peste estimarea oficială a Comisiei Naționale de Prognoză, de 4,6%. Premierul Nicolae Ciucă a anunțat că este vorba despre un „avans semnificativ”, echivalentul a 50 de miliarde de euro.

De asemenea, șeful Executivului s-a arătat optimist că economia va crește și în 2023, fiind estimat un avans de 2,8%.

„Am primit de la Comisia Naţională de Prognoză datele referitoare la Produsul Intern Brut, valoarea nominală a Produsului Intern Brut în anul 2022, iar creşterea acestuia este una semnificativă. Şi aici doresc să subliniez că, în comparaţie cu anul 2021, avem o creştere în valoare nominală a Produsului Intern Brut de aproximativ 50 de miliarde de euro, mai exact 49 de miliarde de euro.

Este o creştere semnificativă. Uitându-mă pe cifre, creşterea din anul 2022 este egală cu valoarea Produsului Intern Brut în anul 2002. Deci, în condiţiile pe care le ştim cu toţii, în situaţiile de criză de care a trebuit să ne ocupăm împreună, s-a reuşit o performanţă guvernamentală prin care, de la o estimă de aproximativ 1.396 miliarde, dacă nu mă înşel domnule ministru, să realizăm 1.427 de miliarde. Practic, şi estima a fost depăşită cu aproximativ 8,5 miliarde de euro", a precizat Nicolae Ciucă, potrivit Agerpres.

Șeful Executivului a amintit că a existat o activitate susţinută la nivelul fiecărui minister, la nivelul economiei româneşti, menţionând în acest sens rolul prioritar al investiţiilor.

„Şi, iată, avem această creştere de 49 de miliarde de euro care ne asigură că avem posibilitatea să privim cu încredere către mediul antreprenorial din România, să îi acordăm tot ceea ce este necesar astfel încât să poată să se profileze cât mai bine în atât în ţară, cât şi pe piaţa europeană, pe piaţa externă”, a precizat Ciucă.

De asemenea, premierul a amintit despre rolul pe care investițiile străine și absorbția fondurilor europene le-au avut în economia României.

„Reiterez valoarea de 11,3 miliarde euro care au intrat în ţară din fondurile europene anul trecut, care, de asemenea, au avut o contribuţie substanţială la această creştere economică în anul 2022. Ceea ce doresc să subliniez este şi faptul că procentul creşterii reale a PIB-ului este de 4,9, ultima estimă (...), dacă nu mă înşel, era de 4,6%. Deci, iată, discutăm de o creştere în procente de 4,9", a completat prim-ministrul.

Comisia Națională de Prognoză estimează că România va avea o creștere economică de 2,8%.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE