Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Roger Federer a jucat ultimul meci din carieră. Legenda tenisului mondial a părăsit terenul în lacrimi, în aplauzele fanilor

Publicat de: Mirabela Vasile

Roger Federer şi-a încheiat carieral vineri seara, cu o înfrângere, la dublu, alături de marele său rival, spaniolul Rafael Nadal, în faţa perechii americane Jack Sock/Frances Tiafoe, 6-4, 6-7 (2/7), 9-11, în Laver Cup, competiţie ce se desfăşoară la Londra, scrie AFP.

În faţa a zeci de mii de oameni aflaţi în tribunele arenei O2, care i-au scandat în repetate rânduri numele, Federer şi Nadal, care fac parte din echipa "Europei", s-au "înclinat" în faţa adversarilor lor, componenţi ai echipei "Restul Lumii", după o partidă care a durat două ore şi 16 minute.

Pe parcursul partidei, cuplu Federer/Nadal a reuşit doi aşi şi a comis trei duble greşeli, în timp ce americanii au avut cinci aşi şi au comis cinci duble greşeli. Federer a mai jucat la dublu alături de spaniolul Rafael Nadal, la ediţia din 2017 a competiţiei, când cei doi mari rivali au evoluat pentru prima oară împreună.

Vineri seara, elveţianul a fost aclamat la prezentarea echipelor înaintea primului meci al competiţiei, care avea să se încheie cu victoria norvegianului Casper Ruud în faţa americanului Jack Sock (6-4, 5-7, 10-7).

Aplaudat cu putere în întreaga lume graţie popularităţii sale, elveţianul a avut, evident, onoarea de a intra ultimul pe O2 Arena.

Federer (41 ani), care are în palmares 103 titluri cucerite în circuitul profesionist, 20 dintre ele de Mare Şlem, dintre care opt la Wimbledon, un record, a anunţat săptămâna trecută că îşi va încheia cariera la Laver Cup din cauza unei accidentări persistente la genunchi.

Ce recorduri și ce turnee a câștigat Roger Federer

A ocupat primul loc în clasamentul mondial masculin pentru un număr record în istoria tenisului de 237 săptămâni consecutive, între 2 februarie 2004 și 17 august 2008, detronându-l pe americanul Jimmy Connors (160 săptămâni) și ulterior a mai condus ierarhia timp de un an, între iunie 2009 și iunie 2010, oprindu-se la un total de 285 de săptămâni, cu o săptămână mai puțin decât recordul absolut deținut de Pete Sampras.În 2012 a ajuns la 302 de săptămâni.

Turneele de Mare Șlem

-Victorie în 20 turnee de Mare Șlem. Precedentul record era deținut de americanul Pete Sampras, cu 14 succese.

-A jucat în 30 finale de Mare Șlem - Precedentul record era deținut de cehul Ivan Lendl, cu 19 prezențe în finală.

-Este primul jucător din toate timpurile care a câștigat cel puțin 65 de meciuri de simplu la fiecare din cele patru turnee de Mare Șlem, cu un record impresionant de 87-13 la Australian Open, 65-16 la Roland Garros, 84-11 la Wimbledon și 78-11 la US Open.

-A jucat 23 de semifinale consecutive în turneele de Mare Șlem, de la Wimbledon 2004 până la Australian Open 2010. Precedentul record, de 10 semifinale consecutive, era deținut de Ivan Lendl și Rod Laver.

-De la Wimbledon 2005 până la Australian Open 2008, a jucat 10 finale consecutive în Marele Șlem. Precedentul record îi aparținea lui Rod Laver, 6 finale consecutive.

-A câștigat toate cele 4 turnee diferite de Mare Șlem - record pe care îl deține împreună cu: Perry, Budge, Laver, Emerson, Agassi, Nadal si Djokovic.

-A câștigat primele șapte finale pe care le-a jucat la turneele de Mare Șlem - record în "Open Era"

-A disputat toate cele patru finale de Mare Șlem doi ani consecutiv, 2006 și 2007 - singur

-Trei turnee de Mare Șlem câștigate pe an, în trei ani diferiți (2004,2006,2007) - singur

-Cinci titluri consecutive la două turnee de Mare Șlem (Wimbledon, U.S. Open) - singur

-Opt ani consecutiv (2003-2010) în care a câștigat cel puțin un Mare Șlem - împreună cu Borg și Sampras

-Este primul jucător din istoria tenisului care a câștigat minim 5 finale la 3 dintre cele 4 turnee de Mare Șlem: Australian Open 5(6), Roland Garros 1(5), Wimbledon 7(10), U.S. Open 5(7) fiind în același timp și singurul care a jucat minim 5 finale la fiecare dintre cele patru turnee.

-Cele mai multe seturi câștigate consecutiv la turnee de Mare Șlem: 36 - singur

-Pe 8 iulie 2007 a câștigat turneul de tenis de la Wimbledon pentru a cincea oară consecutiv egalând recordul lui Bjorn Borg

-A disputat 4 finale consecutive la Roland Garros - împreună cu Borg și Nadal

-A disputat 7 finale consecutive la Wimbledon - singur

-A ajuns cel puțin în faza semifinalelor la toate cele patru turnee de Mare Șlem în 5 ani consecutivi 2005-2009 - singur

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE