Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

O echipă de cercetători din cadrul Institutului de Robotică a Universității ”Carnegie Mellon” din Pittsburgh a realizat un sistem revoluționar datorită căruia un robot patruped își poate menține echilibrul pe o bârnă, precum gimnaștii, relatează publicația Science Daily.

”Acest experiment este colosal. Nu cred că a reușit cineva până acum să facă un robot își mențină echilibrul pe bârnă până acum”, a declarat Zachary Manchester, coordonatorul laboratorului de robotică.

Oamenii de știință au integrat componente hardware folosite pentru controloarea sateliților spațiali, ceea ce a îmbunătățit semnificativ echilibrul robotului. De regulă, roboții patrupezi sunt dotați cu picioare rotunjite care îi permit să străbată suprafețe plate și să urce pe scări.

Prin modul în are sunt concepuți, se aseamănă cu animalele cu patru picioare, cu excepția gheparzilor care își pot folosi coada pentru a face schimbări bruște de direcție.

Cercetătorii spun că acești roboți patrupezi pot evita răsturnarea câtă vreme trei dintre picioarele acestora rămân în contact cu solul. În schimb, dacă doar unul sau două picioare sunt pe sol, robotul nu se poate redresa și, din cauza problemelor cu echilibrul, ar avea probleme să meargă pe teren accidentat.

”Cu ajutorul tehnicilor actuale de control, corpul robotului patruped este decuplat de picioare, iar componentele nu trebuie să fie conectate între ele pentru a controla mișcarea”, a explicat Manchester.

Pentru ca robotul să aibă capacitatea de a-și menține echilibrul, oamenii de știință au integrat sistemului o roată volantă de control (RWA). Această componentă folosită frecvent în industria aerospațială pentru controlarea sateliților îi permite robotului să își păstreze echilibrul, indiferent de poziția picioarelor.

”Roboții patrupezi reprezintă următorul mare pas. Cred că veți vedea mult mai mulți dintre ei în sălbăticie în următorii ani”, a spus Manchester.

Echipa de cercetători și-a testat sistemul, iar pe durata experimentelor, robotul a avut capacitatea de a se redresa în urma unor impacturi puternice. Au simulat o situație precum căderea unei pisici, aruncând robotul cu capul în jos de la aproape jumătate de metru.

Noua tehnologie i-a permit gadgetului să se reorienteze și să aterizeze pe picioare. De asemenea, robotul a fost pus să meargă pe o bârnă cu lată de șase centimetri.

Zachary Manchester crede că roboții patrupezi ar urma să fie produși pe scară largă, anticipând o evoluție precum în cazul dronelor în urmă cu 10 ani. Oamenii de știință spun că vor să continue cercetările pentru a îmbunătăți stabilitatea roboților, pentru ca în viitor să poată fi folosiți în misiuni de căutare și salvare.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE