Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

ROBOR scade a doua zi consecutiv, după ce Mugur Isărescu a certat băncile

Publicat de: Răzvan Mihalașcu

Indicele ROBOR la trei luni, în funcție este calculat costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, a scăzut joi la 8,02% pe an, de la 8,06%, nivelul atins miercuri. Este a doua zi când se înregistrează trendul descrescător, după ce Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naționale a României, a acuzat băncile că ”au cam sărit calul cu ROBOR-ul”.

La începutul anului 2022, indicele ROBOR la 3 luni era 3,02% pe an.

Scade și ROBOR la șase luni

De asemenea, indicele la 6 luni, folosit în calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, a scăzut la 8,19% pe an, de la 8,21%, în vreme ce ROBOR la 12 luni a ajuns la 8,30% pe an, de la 8,32% pe an, miercuri.

IRCC, în urcare

Cât despre indicele de referinţă pentru creditele consumatorilor (IRCC), acesta este de 2,65% pe an. Se calculează ca medie aritmetică a ratelor de dobândă zilnice ale tranzacţiilor interbancare din trimestrul I 2022, fiind în urcare faţă de cel publicat în urmă cu trei luni, de 1,86%.

În luna mai 2019, a intrat în vigoare OUG 19/2019 care modifică modul în care este calculată rata pentru creditele în lei cu dobânda variabilă. Astfel, Ordonanţa 19/2019 a stabilit indicele de referinţă pentru creditele consumatorilor (IRCC), calculat trimestrial exclusiv pe baza tranzacţiilor interbancare, potrivit Agerpres.

Mugur Isărescu: ”Băncile au cam sărit calul cu ROBOR-ul”

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a declarat, marți, că băncile ”au cam sărit calul cu indicele ROBOR” și s-au dus în sus mult mai mult decât rata de politică monetară.

"Aici iarăşi cred că e nevoie de unele explicaţii. De regulă între rata de politică monetară şi ROBOR există o corelaţie. Deci ROBOR-ul se mişcă în apropierea ratei de politică monetară şi este acest interval sau coridor al ratei de politici 1%. Mai jos este rata dobânzii la depozite de la Banca Naţională şi cu un procent, e mai bine spus, un procent peste rata de politică monetară, este vorba de rata Lombard cu care se acordă credite de ultimă instanţă şi overnight. Şi ROBOR-ul în mod normal se plimbă între cele două pentru că aici se pot finanţa şi băncile şi aşa mai departe. De mai bine de 4 - 5 luni s-a decuplat Robor-ul. Aşa ca să mă exprim mai pe înţelesul dumneavoastră, băncile au cam sărit calul cu ROBOR-ul. S-au dus în sus mult mai mult decât rata de politică monetară. Pentru a înţelege ce s-a întâmplat e nevoie de două lucruri. Unu: acestea sunt dobânzi de piaţă. Şi pieţele au tendinţa aceasta să supra-reacţioneze. Aşa funcţionează pieţele peste tot în lume, mai ales în perioadele de criză, de tensiune. Overreaction este în engleză. Sunt şi alţi termeni: overshoot / undershoot. Deci găsirea punctului de echilibru se face printr-un balans, de multe ori pe extreme", a afirmat Mugur Isărescu, la conferinţa de prezentare a Raportului asupra inflaţiei

Guvernatorul BNR a explicat că acum am asistat la un overshoot și le-a transmis băncilor: să se uite cu mai multă atenţie şi la mesajele Băncii Naţionale. Isărescu a declarat că "speră şi crede" că atunci ROBOR-ul la 3 luni se va apropia de rata de politică monetară.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE