Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Indicele ROBOR la trei luni, în funcție de care este calculat costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, a scăzut miercuri la 7,89% pe an, de la 7,90% pe an, arată datele publicate de Banca Națională a României (BNR).

La începutul anului 2022, indicele ROBOR la trei luni era de 3,02% pe an.

De asemenea, indicele ROBOR la șase luni, utilizat pentru calcularea dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, a coborât la 8,08% pe an, de la 8,09% pe an. În schimb, ROBOR la 12 luni a rămas la nivelul consemnat marţi, respectiv 8,28% pe an, notează Agerpres.

Cât este IRCC și cum se calculează

Cât despre indicele de referinţă pentru creditele consumatorilor (IRCC), acesta este de 4,06% pe an. Este calculat ca medie aritmetică a ratelor de dobândă zilnice ale tranzacţiilor interbancare din trimestrul II 2022.

IRCC este în urcare faţă de cel publicat în urmă cu trei luni, de 2,65%.

În luna mai 2019, a intrat în vigoare OUG 19/2019 care modifică modul în care este calculată rata pentru creditele în lei cu dobânda variabilă. Astfel, Ordonanţa 19/2019 a stabilit indicele de referinţă pentru creditele consumatorilor (IRCC), calculat trimestrial exclusiv pe baza tranzacţiilor interbancare.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE