Premierul britanic a anunțat noi politici de combatere a migrației și spune că guvernul său va pune capăt „experimentului eșuat al frontierelor deschise”. Noile reguli vizează diminuarea drastică a recrutării de asistenți medicali din străinătate, restricționarea vizelor pentru muncitorii calificați și înăsprirea condițiilor pentru dobândirea cetățeniei britanice.
Reguli mai dure pentru migranți în Marea Britanie: vize restricționate, cetățenie mai greu de obținut
Starmer: „Migrația va scădea. Aceasta este o promisiune”
„Riscăm să devenim o insulă de străini în locul unei națiuni care merge înainte, împreună”. A spus-o premierul Regatului Unit, laburistul Keir Starmer, justificând astfel noul plan al guvernului din Downing Street 10 privind reducerea migrației. Planul prevede reducerea angajării de asistenți medicali din afara țării.
Mai multe voci au avertizat că o astfel de măsură drastică ar pune o presiune fantastică pe un sistem medical care se luptă deja cu o deficiență de personal. Starmer insistă, însă, că angajatorii trebuie să investească în formarea profesională a britanicilor, în loc să aducă mână de lucru ieftină din afară.
Și muncitorii calificați străini vor avea de suferit, pentru că vizele vor fi acordate mult mai greu. În schimb, Londra vrea să atragă anumite categorii cum ar fi cercetători sau oameni de știință.
Keir Starmer, premierul Marii Britanii: Fiecare domeniu al sistemului de imigrație, munca, familia și studiile vor fi înăsprite, astfel încât să avem mai mult control. Cerințele în materie de competențe vor fi ridicate la nivel de diplomă. Cerințe privind limba engleză la toate nivelurile, inclusiv pentru persoanele aflate în întreținere. Timpul necesar pentru obținerea statutului de rezident permanent se va prelungi de la cinci la zece ani, iar aplicarea legii va fi mai dură ca niciodată, deoarece trebuie respectate reguli corecte. Să nu aveți niciun dubiu, acest plan înseamnă că migrația va scădea. Aceasta este o promisiune.
Imigrația a fost unul dintre subiectele aprinse pe agenda publică din Regat încă din 2004, odată cu extinderea Uniunii Europene spre estul Europei. De altfel, polonezii și românii reprezintă unele dintre cele mai puternice comunități de migranți din Anglia. Ei au fost ținta atacurilor în 2016, atunci când britanicii au decis prin referendum ieșirea țării din blocul comunitar, un vot care a divizat profund societatea britanică.
Brexitul nu a dus însă la o reducere a numărului de oameni veniți în țară pentru studii, muncă sau pentru reunificarea familiei. În plus, în ultimii ani, miile de imigranți care au trecut Canalul Mânecii cu barca au sporit îngrijorările legate de faptul că guvernul a pierdut controlul frontierelor.