Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Risc major de avalanșă în munții Bucegi și Făgăraș. Salvamontiștii avertizează: ”Nu vă aventurați pe trasee turistice închise!”

Meteorologii avertizează că există risc major de avalanșă în munții Bucegi și Făgăraș, la altitudini de peste 1.800 de metri. Salvamontiștii avertizază turiștii să nu se aventureze pe trasee turistice închise în sezonul rece.

Riscuri ridicate de avalanșă sunt și în munții Țarcu-Godeanu, Parâng-Șureanu, Rodnei și Călimani-Bistriței-Ceahlău.

Risc de avalanșă în munții Bucegi

La peste 1800 m, stratul de zăpadă recent depus este consistent și depășește în unele locuri 40-50 cm, o cantitate însemnată de zăpadă fiind de asemenea depusă pe văi de vântul puternic. Acest strat este depus peste vechiul strat de zăpadă, care este înghețat.

În profunzime stratul de zăpadă este stabilizat, cu multiple cruste de gheață. În zona crestelor sunt cornișe, iar în zonele adăpostite acumulări însemnate.

Pe pantele suficient de înclinate, stratul nou-depus poate aluneca spontan peste vechiul strat înghețat, ducând la declanșarea unor avalanșe de dimensiuni medii și chiar mari, riscul fiind amplificat chiar și la supraîncărcări slabe ale stratului.

La altitudini mai mici de 1800 m, stratul de zăpadă a crescut semnificativ, fiind depus peste stratul vechi și înghețat, de mici dimensiuni. Vor fi condiţii pentru declanșarea unor avalanșe de dimensiuni mici și izolat medii la altitudini de peste 1600 m.

Totodată, Salvamont Prahova la transmite turiștilor: "Nu vă aventuraţi pe văile de abrupt şi pe traseele turistice închise în sezonul rece. Nu ieşiţi de pe pârtiile de schi deschise, omologate şi amenajate din Sinaia. Informaţii despre acestea puteţi găsi pe pagina de Facebook Gondola Sinaia".

Risc de avalanșă în munții Făgăraș

La peste 1800 m, stratul depus prin acumulare este consistent și depășește pe alocuri 50-60 cm, mai ales pe versanții nordici, fiind depus peste stratul mai vechi și înghețat odată cu scăderea accentuată a temperaturilor.

În profunzime sunt straturi vechi, în general stabilizate. În apropierea crestelor se întâlnesc cornișe, iar pe văi și în zonele adăpostite depozite însemnate de zăpadă. Ninsorile din următoarele 24 de ore vor mai depune doar un strat mic de zăpadă ușoară.

Din cauza greutății zăpezii deja căzute, pe pantele suficient de înclinate, aceasta va putea aluneca în mod spontan peste stratul vechi și compactat, ducând la declanșarea unor avalanșe de dimensiuni medii și izolat mari, riscul declanșării fiind amplificat la supraîncărcări oricât de slabe.

În cazuri izolate se pot angrena și straturi mai vechi în avalanșe, iar acestea pot coborî și la altitudini de sub 1800 m. Sub 1800 m, stratul de zăpadă a crescut de asemenea, fiind format din zăpadă grea, depusă peste stratul vechi care a înghețat.

Pe pantele mai înclinate, stratul recent depus și greu va putea aluneca peste zăpada mai veche, ducând la declanșarea de avalanșe mici și medii, riscul fiind amplificat la supraîncărcări.

Risc de avalanșă în munții Parâng-Șureanu

La peste 1800 metri, ninsorile consistente din ultimele zile au acumulat local mai mult de 40-50 cm de zăpadă.

În profunzime întâlnim stratul vechi și compact, cu cruste de gheață în interior. Pe pantele suficient de înclinate, stratul de zăpadă recent depus din partea superioară va putea aluneca peste cel vechi și compact, ducând la declanșarea spontană a unor avalanșe de dimensiuni medii și izolat mari, riscul fiind amplificat la supraîncărcări oricât de slabe. În apropierea crestelor va exista riscul ruperii cornișelor.

La altitudini mai mici de 1800 metri, s-au înregistrat de asemenea ninsori importante, care s-au depus peste sol sau peste zăpada mai veche și întărită din zonele mai înalte.

Zăpada depusă a fost grea și ușor umezită, dar a înghețat și s-a consolidat ușor pe fondul scăderii temperaturilor. Pe alocuri vor fi condiţii pentru declanșarea unor curgeri sau avalanșe de dimensiuni mici și izolat medii la peste 1600 m, atât spontan, cât mai ales la supraîncărcări.

Risc de avalanșă în munții Călimani-Bistriței-Ceahlău

La peste 1800 metri, în partea superioară se întâlnește un strat consistent de zăpadă depus recent peste stratul vechi, umezit și înghețat în partea superioară în urma scăderii temperaturii.

Ninsorile au fost mai însemnate în masivele Călimani și Bistriței, acolo unde și riscul este local mai însemnat. Va continua să ningă, iar stratul va înregistra creșteri însemnate cantitativ, de 20-25 cm.

Stratul de la suprafață, recent depus și cu rezistență scăzută, va măsura, în medie 40-50 cm și va putea aluneca cu ușurință, pe pantele suficient de înclinate, peste stratul vechi și întărit, ducând la declanșarea spontană de avalanșe de dimensiuni medii și izolat mari, riscul declanșării avalanșelor fiind amplificat chiar și la supraîncărcări slabe. Și la altitudini mai mici de 1800 de metri s-a depus un strat consistent de zăpadă, de 15-25 cm, peste care se vor mai depune 20-30 cm.

Dedesubt, stratul vechi a înghețat odată cu scăderea temperaturilor. Mai ales la peste 1600 m, pe pantele suficient de înclinate, stratul nou-depus și cu rezistență redusă, va putea aluneca peste cel vechi și înghețat, atât spontan, cât mai ales la suprasarcini, ducând la declanșarea unor avalanșe de dimensiuni medii.

Sursa informațiilor

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE