Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Reuters: Rusia ar putea elimina interdicția privind exportul de combustibil începând de săptămâna viitoare

Guvernul de la Moscova le-a transmis producătorilor de combustibil să facă pregătiri deoarece ar urma să fie eliminate toate restricțiile existente în privința exportului de motorină și benzină, au precizat trei surse din industria de profil pentru agenția Reuters.

Rusia, cel mai mare exportator maritim de motorină din lume, a introdus o interdicție asupra exporturilor de combustibil la 21 septembrie pentru a face față prețurilor interne ridicate și penuriei.

Guvernul rus a diminuat restricțiile pe 6 octombrie, permițând exportul de motorină prin conducte, însă a menținut măsurile privind exporturile de benzină. De asemenea, sunt interzise livrările de benzină în străinătate, prin camioane și căi ferate.

Ministrul Energiei, Nikolai Șulginov, a afirmat miercuri că Rusia ia în considerare posibilitatea de a elimina interdicția de export pentru anumite tipuri de benzină.

"Le-au spus producătorilor că exporturile vor fi deschise începând de săptămâna viitoare", a declarat o sursă din cadrul companiei petroliere ruse, conform Reuters.

O altă sursă din industria petrolieră a precizat că interdicția ar urma să fie ridicată săptămâna viitoare.

"Au promis că vor ridica interdicția de export săptămâna viitoare. În ceea ce privește această promisiune, am realizat un program de export și un plan de rafinare", a declarat sursa pentru Reuters.

Ministerul rus al Energiei nu a răspuns solicitării de a face public un punct de vedere pe această temă.

Motorina se numără printre cele mai exportate produse petroliere din Rusia, cu aproape 35 de milioane de tone în anul 2022. Aproape trei sferturi din această cantitate a fost transportată prin conducte. De asemenea, Rusia a exportat 4,8 milioane de tone de benzină în 2022.

O altă sursă din cadrul companiei a declarat că a apărut o supraofertă de benzină din cauza restricțiilor.

"Este un sezon scăzut acum; nu putem vinde atât de mult pe piața internă", a spus acesta.

Oficialii au declarat că interdicția va fi ridicată odată ce piața internă se va stabiliza. Analiștii se așteptau ca restricțiile să fie eliminate după încheierea recentului sezon de recoltare a cerealelor.

Potrivit sursei citate, vicepremierul Alexander Novak a anunțat duminică faptul că Rusia va continua o reducere voluntară suplimentară a ofertei de 300.000 de barili pe zi din exporturile sale de țiței și produse petroliere până la sfârșitul lunii decembrie.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE