Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

RETROSPECTIVĂ. Cele mai frumoase mașini clasice din România. Cum poți obține atestatul pentru un vehicul istoric

Publicat de: Euronews

Registrul Auto Român (RAR) a pregătit o retrospectivă a celor mai frumoase mașini clasice din România, la finalul anului 2023.

VEZI GALERIA
8 imagini

”Anul care aproape s-a încheiat ne-a dat ocazia să admirăm și să vă prezentăm unele dintre cele mai frumoase mașini clasice din România. Pentru că ar fi imposibil să decidem care este cea mai frumoasă, am ales să facem o retrospectivă foto cu câteva dintre ele”, a transmis RAR pe Facebook.

Cum poate fi dobândit statutul de vehicul de interes istoric

RAR a oferit mai multe detalii despre cum poate fi obținut atestatul de vehicul istoric și ce mașini pot fi încadrate în această categorie.

Un vehicul poate fi considerat istoric (sau de interes istoric) dacă îndeplinește simultan mai multe condiții:

  • a fost fabricat sau înmatriculat pentru prima dată în urmă cu cel puţin 30 de ani;
  • tipul său specific, astfel cum este definit în legislația Uniunii Europene sau în legislația națională relevantă, după caz, nu se mai află în fabricaţie;
  • este bine întreţinut şi menţinut în starea sa iniţială şi nu a suferit nicio modificare substanţială a caracteristicilor tehnice ale componentelor sale principale;
  • deține un atestat de vehicul istoric emis de autoritatea națională a FIVA (Federația Internațională a Vehiculelor Istorice) în România, adică Retromobil Club România.

Cum se obține un atestat de vehicul istoric?

La solicitarea posesorului unui autovehicul, un reprezentant din cadrul Retromobil Club România analizează documentele autovehiculului, dar și starea lui tehnică, vopseaua, caroseria, motorul, interiorul, jantele etc. Dacă specialistul RCR apreciază că autovehiculul respectă criteriile, dosarul este transmis Comisiei Tehnice din cadrul asociației pentru avizare.

În situația unui aviz favorabil, RCR emite atestatul de vehicul istoric și înregistrează documentul în Registrul Vehiculelor Istorice din România.

Ghidul complet cu toți pașii necesari obținerii atestatului de vehicul istoric.

Demersul se încheie cu o vizită la reprezentanța RAR din județul de reședință al solicitantului, unde se va elibera CIV cu mențiunea “vehicul istoric” sau această mențiune se va face în cartea deja existentă, dacă autovehiculul este înmatriculat în România.

Este necesară o programare telefonică pentru prezentarea la reprezentanța RAR, iar documentele necesare sunt

  • atestatul eliberat de RCR,
  • cartea de identitate a vehiculului (CIV)
  • actul de identitate al proprietarului.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE