Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Expoziție inedită de mașini din epoca socialistă. Mașina lui Nicolae Ceaușescu sau modele aparținând vechii securități, expuse la București

Au mai bine de 30 ani și sunt niște comori pe patru roți. Mașinile din perioada comunistă sunt prezentate publicului larg. Colecționarii le-au aliniat pe toate în fața Operei Naționale din București. Printre exponate s-a regăsit și una dintre mașinile prezidențiale ale cuplului Ceaușescu. 

Aceasta mașină a atras atenția vizitatorilor. Este un ARO 304, fabricat în anul 1980. Este mașina utilizată de către Elena și Nicolae Ceaușescu în cadrul vizitelor oficiale sau atunci când își făceau apariția în public. Unicitatea acestei masini se regăsește atât în salon, cât și la exterior prin culoarea neobișnuită și elementele decorative speciale. 

Catalin Copaescu, colecționar: ”Culoarea este aleasă în mod particular, este un bleu gri o culoare unică care o făceau a fi ușor de distins față de orice altă variantă produsă în România. A fost o provocare destul de complexă pentru inginerii vremii.” 

Acest automobil a ajuns în colecția lui Cătălin Copaescu. Este chirurg de profesie, dar pasiunea pentru mașinile ARO vine din copilărie. Este născut în Câmpulung Muscel, acolo unde era uzina de fabricație. Acum însă are grija ca fiecare model de ARO să fie restaurat corespunzător, iar istoria lor să fie mereu prezentă prin aceste exponate. 

Cătălin Copăescu, colecționar: ”Când am început procesul de restaurare al acestei mașini, care este prima din seria ARO 24, 0001, am descoperit culoarea originală. A fost destul de dificil să putem identifica combinatia vremii soluțiile folosite pentru culorile aplicate mașinilor.” 

Mașinile au atras toate privirile vizitatorilor mari și mici. Unii și-au adus aminte de copilărie, în timp ce alții își imaginau că le-ar plăcea să aibă o astfel de "jucărie"

Vizitator: ”Foarte frumoase toate mașinile. Este o încântare și pentru publicul care vine să urmărească, se bucura și cei mici de ele, sunt mașinile copilăriei noastre. Mi-am dorit să păstrez și eu mașina părinților este din 72, cu piesele franțuzești originale dar sunt multe costuri, loc de depozitare.”

Șerban Cornaciu, organizator Retro Mobil: ”Sunt prezente în expoziția noastră mașinile anilor 60 care erau cumpărate cu preț incredibil de achiziție. Sunt de asemenea prezente și motociclete. Avem în expoziție niște exemplare spectaculoase care au aparținut membrilor comitetului central, este vorba de un Mercedes.” 

Acesta este un autocar, fabricat în anii 70. Este unul dintre exemplarele care au fost aduse în țară din Iran. a fost adus cu scopul ca organizația națională pentru turism sa organizeze excursii prin întreaga Republica Socialista Romania.

În total sunt expuse 30 de mașini, fabricate între anii 50-80. Printre acestea nelipsita Dacia 1300, dar și Fiat, Volga sau Mercedes. Expoziția este deschisă până duminică la ora 18:30. 

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE