Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Restricții în Thassos. Care sunt plajele la care turiștii nu mai au acces

Grecii au restricționat accesul la mai multe plaje din Thassos, una dintre insulele preferate de turiștii români. Acest lucru se întâmplă după ce mai multe drumuri forestiere au fost închise de teama izbucnirii unor noi incendii. Restricțiile intră în vigoare de astăzi.

În urma deciziei luate de autoritățile elene, turiștii nu se mai pot bucura de nisip și soare pe Marble Beach și Porto Vathy, două cunoscute plaje de la Marea Egee.

Din cauza secetei şi a vântului puternic, riscul ca focul să se aprindă și să se extindă este foarte mare. Turiștii sunt rugați să respecte toate măsurile pentru a evita incendiile.

Considerată și insula de smarald a Greciei, aceasta este situată la opt kilometri de coasta meridională a Traciei. Thassos se bucură de mai mult de 30 de plaje, 5 dintre ele certificate Blue Flag - condiții ireproșabile pentru turiști.

Thassos se află la mai puțin de 600 de kilometri de București și este insula grecească în care se ajunge cel mai ușor cu mașina, din țara noastră.

Drumul se poate parcurge în aproximativ nouă ore. Cel mai scurt traseu este cel cu plecare din București și ieșire pe la Giurgiu-Ruse. Mai apoi, prin Bulgaria către – Veliko Tarnovo – Tulovo – Stara Zagora – Dimitrovgrad – Haskovo – Kardjali – Makaza (BG) – Nimfea (GR) – Komotini – Keramoti – Thassos.

Apoi, există feribotul către insula Thassos, mai exact către Limenas. Traversarea durează în jur de 30-40 de minute.

Cât vor fi în vigoare restricțiile

Dan Drăgan, administrator al Forum Thassos, a epxplicat la Euronews România cât vor fi în vigoare aceste restricții.

„Există o scară de la 1 la 5, în general vara, toate locurile sunt la nivelul 2, 3. Chiar și Forum Thassos a fost, până duminică, la nivelul 3. Începând de astăzi, este la nivelul 4, adică un grad mai ridicat, un pericol mai mare de a izbucni un indediu, din cauza vântului, a temperaturilor ridicate, dar și din cazua faptului că în ultimele zile, în Grecia, nu a plouat. Vegetația este uscată și dacă cumva, din greșeală, un turist scapă o țigară pe jos, o ia vântul, o zboară vântul și există pericolul izbucnirii unor incedii neplăcute și nedorite. Această restricție a intrat în vigoare de azi se prelungește chiar și mâine, pentru că autoritățile elene au prelungit acest cod. Autoritățile nu spun că aceste incedii vor izbucnii, spun doar că există pericolul ca ele să se întâmple și iau anumite măsuri pentru ca turiștii să nu fie în pericol. Atunci se oprește accesul în zonele forestiere și Thasoss fiind o insulă verde, foarte multe dintre plajele de aici sunt în jurul pădurilor”, a menționat Dan Drăgan, administrator al Forum Thasoss.

Dan Drăgan a precizat că restricțiile sunt aplicate doar zonelor care se află în pericol crescut de incendii, iar turiștii au la dispoziție alte plaje ferite de pericol.

„Nu foarte multe plaje sunt în pericol sau sunt avute în vedere cu aceste restricții. Ați spus dumneavoastră Marble Beach, Saliara si Porto Vati, drumul ca să ajungem la ele este destul de lung, trebuie să mergem pe un drum forestier aproximativ 15 minute și atunci de aceea autoritățile au oprit accesul. Mai sunt alte peste 50 de plaje în Thassos, chiar dacă sunt înconjurate de păduri, accesul este foarte ușor, iar dacă se va întâmpla ceva se poate evacua rapid în câteva minute. Restricțiile sunt aplicate doar pentru zonele în care accesul se face pe un drum forestier”, a mai precizat Dan Drăgan.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE