Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Alegeri SUA. Republicanii, mai aproape de majoritate în Cameră. Democrații câștigă Senatul și obțin o victorie neașteptată în Arizona

Republicanii sunt pe punctul de a obține mandatele necesare pentru a prelua majoritatea în Camera Reprezentanților. Lupta este însă strânsă, republicanii având 215 mandate, față de 211, cât au democrații. Pe de altă parte, în ciuda estimărilor, democrații președintelui Joe Biden au reușit să câștige Senatul. Marele perdant al acestui scrutin este fostul lider de la Casa Albă Donald Trump care miza pe o victorie masivă a partidului său republican.

În prezent, în lupta pentru Camera Reprezentanților, trebuie tranșate opt bătălii, dintre care șase sunt considerate decisive în statele California , Colorado și Nevada. Doar un miracol i-ar putea ajuta pe democrați să preia majoritatea în Camera Reprezentanților. Pentru asta, ei ar trebui să câștige cel puțin șapte din cele 8 mandate.

Administrația Biden se temea că pierderea puterii în Congres va duce la blocarea agendei executivului, însă democrații au reușit să păstreze controlul în Senat. Aflat la summit-ul G-20 din Indonezia, Joe Biden le-a spus reporterilor că alegătorii americani au transmis lumii un mesaj foarte puternic: Statele Unite rămân la fel de prezente și implicate pe scena politică internațională. Mesaj care vine pe fondul temerilor că o pierdere majoră în alegeri ar împinge la reducerea sprijinului pentru Ucraina.

Lisa Mascaro, Jurnalist Associated Press: „Democrații au reușit să își păstreze majoritatea în Senatul american. A fost o menținere a majorității la limită în ultimii doi ani și va fi strânsă în continuare. Ceea ce înseamnă că președintele Joe Biden are aliați cheie la Capitoliu. Senatul SUA poate fi un teren pentru încheierea de acorduri bipartizane. Poate fi, de asemenea, un sprijin împotriva a tot ceea ce vine din partea Camerei Reprezentanților a SUA și pe care Biden nu îl dorește.”

Controlul asupra Senatului este însă important și pentru că această cameră aprobă nominalizările făcute de președinte, inclusiv nominalizările pentru postul de judecător al Curții Supreme. Democrații vor putea să facă acest lucru, indiferent de votul republicanilor și de situația din Camera Reprezentanților.

„Democrații din Senat au reușit să facă unele progrese în ceea ce privește agenda lui Biden în ultimii doi ani, dar, în perspectiva următorilor doi ani, ar putea fi mult mai dificil, atât din cauza situației din Cameră, cât și din cauza faptului că senatorii privesc spre alegerile prezidențiale din 2024”, mai spune Lisa Mascaro.

Puternic implicat în scrutin, Donald Trump a pierdut pariul. Republicana Kari Lake a fost învinsă în cursa pentru postul de guvernator în Arizona, unde republicanii erau favoriți. Ea a fost sprijinită de Donald Trump și a marșat pe ideea că prezidențialele din 2020 au fost fraudate. Este cel mai recent eșec pentru tabăra Trump. Există șanse ca republicanii să respingă o nouă nominalizare a acestuia pentru cursa prezidențială din 2024.

Istoria arată că, de obicei, partidul care deține Casa Albă pierde în alegerile midterm, iar analiștii consideră că scorul obținut de democrații lui Joe Biden este cel mai bun rezultat din ultimii 20 de ani, obținut de partidul aflat la putere. Rezultatul este cu atât mai bun cu cât vine într-un context dificil, cu o inflație în creștere și cu o economie deja slăbită de pandemia de Covid și războiul din Ucraina.

Președintele Joe Biden a avertizat, totuși, că fără majoritate în Camera Reprezentanților, democraților le va fi foarte greu să promoveze anumite pachete legislative, cum ar fi legislația care protejează dreptul la avort, una dintre prioritățile alegătorilor liberali.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE