Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

BEC: Rezultatele renumărării, așteptate astăzi. Ce se întâmplă dacă Lasconi ar trece în fața lui Georgescu sau dacă Ciolacu ar depăși-o pe Lasconi

Renumărarea voturilor este aproape finalizată. Potrivit informațiilor Euronews România, Biroul Electoral Central anunță luni dimineață rezultatele renumărării.

Pe scurt:

  • CCR a decis joi, 28 noiembrie, renumărarea tuturor voturilor din primul tur al alegerilor prezidențiale.
  • Procesul va fi finalizat până duminică seară, la ora 22:00, a transmis Biroul Electoral Central.
  • Renumărarea voturilor are loc fără observatori, nici ai partidelor, nici independenți.
  • După terminarea procesului de renumărare, Curtea Constituțională va decide validarea sau invalidarea primului tur.
  • În caz de invalidare, primul tur va fi repetat, iar cel mai probabil românii vor fi chemați la vot pe 15 și 29 decembrie 2024.
02/12/2024 , 10:55

Ce se întâmplă dacă Lasconi ar trece în fața lui Georgescu sau dacă Ciolacu ar depăși-o pe Lasconi

Există însă și posibilitatea ca ordinea candidaților să se schimbe, însă alegerile să nu fie anulate. Fostul judecător CCR, Augustin Zegrean, a explicat care sut scenariile.

Augustin Zegrean, fost judecător la CCR: „Se validează primul tur dacă nu s-au constatat fraude majore care să influențeze rezultatul alegerilor sau dacă, în urma renumărării, se schimbă ordinea pe listă. Dacă se schimbă ordinea între doamna Lasconi și domnul Georgescu, nu cred că ar duce la anularea alegerilor, pentru că contează cine merge în turul 2, asta validează astăzi CCR, participanții la al doilea tur de scrutin. Sigur că trebuie să fie primii doi, în ordinea voturilor. Dacă ei rămân primii doi în ordinea voturilor, chiar dacă fac o rocadă între ei nu au de ce să anuleze.

Dacă Ciolacu urcă pe 2, în urma renumărării, sigur că vor anula primul tur, pentru că așa spune legea. Nu e mare lucru, e un singur articol din legea care se ocupă de situația aceasta. Dacă în urma renumărării, se schimbă ordinea pe listă și vine unul care nu era în primii doi și nu era în situația de a merge în turul 2, vor trebui să anuleze alegerile și să le repetăm duminica viitoare.

În a doua duminică după data la care s-au anulat se organizează din nou turul 1 și vor avea timp să-și facă și campanie. Deci se reia turul 1 cu aceiași candidați, nu se schimbă, nu se dau afară de pe listă. Doar dacă ei înșiși au comis aceste fraude. Este problema lor că participă sau nu, dar buletinele de vot se scriu în aceeași modalitate ca în primul tur."

Imediat după decizia CCR, candidații pot începe campania electorală pentru turul 2.

01/12/2024 , 18:26

Surse: Ordinea candidaților rămâne neschimbată

Din informațiile Euronews România, după renumărarea unei mari părți a voturilor, în continuare nu s-au produs modificări în ceea ce privește ordinea candidaților care intră în turul al doilea.

Renumărarea continuă pentru voturile din diaspora. La ora 22 vor fi fost numărate cele mai multe dintre voturile exprimate în țară și în diaspora.

01/12/2024 , 16:44

Au fost numărate toate voturile din România

Potrivit informațiilor Euronews România, renumărarea voturilor din țară s-a terminat. Mai rămân de numărat voturile din străinătate, care au fost expediate către Biroul Electoral Central. Anterior, MAE anunțase că peste 97% din voturile din diaspora vor fi în țară pe 2 decembrie

La ora 22, birourile județele și cele de sector vor începe să trimită datele la Biroul Electoral Central, pentru centralizare.

În această seară, nu este așteptat niciun anunț privind rezultatele renumărării.

01/12/2024 , 15:22

MAE: Peste 97% din voturile din diaspora vor fi în țară pe 2 decembrie

Ministerul Afacerilor Externe precizează, într-un comunicat, că au fost expediate în România toate buletinele de vot din străinătate. MAE spune că, în cursul zilei de luni, 2 decembrie, în țară se vor afla peste 97% dintre voturile exprimate în străinătate.

Reamintim că tot luni, 2 decembrie, va fi reluată și ședința CCR pentru validarea sau anularea primului tur al alegerilor prezidențiale.

30/11/2024 , 15:11

Toni Greblă: Ordinea candidaților nu s-a schimbat.

Președintele Autorității Electorale Permanente (AEP), Toni Greblă, a anunțat că mai sunt 2-3 județe de numărare a voturilor din țară, iar ordinea candidaților nu s-a schimbat.

Totodată, acesta a declarat că voturile din diaspora nu se vor număra toate.

”Mai sunt 2-3 județe de numărat. În diaspora nu se vor număra toate voturile. Nu s-a remarcat nicio modificare a ordinii candidaților”, a spus Toni Greblă.

30/11/2024 , 10:45

Decizia privind reluarea sau nu a alegerilor prezidențiale nu se amână

Chiar dacă nu vor veni toți sacii cu voturi din străinătate, decizia privind reluarea sau nu a primului tur al algerilor prezidențiale nu se amână, spune președintele Autorității Electorale Permanente (AEP), pentru Euronews.

29/11/2024 , 20:05

BEC a respins plângerea prealabilă a USR împotriva deciziei de renumărare a voturilor

Biroul Electoral Central a respins, vineri, plângerea prealabilă formulată de Uniunea Salvaţi România împotriva deciziei referitoare la procedura de renumărare a voturilor exprimate în turul I al alegerilor prezidenţiale, considerând că este neîntemeiată.

Potrivit BEC, USR a solicitat revocarea deciziei prin care se pune în aplicare solicitarea CCR privind renumărarea voturilor, apreciind că este nelegală.

USR a invocat că solicitarea CCR este în afara prevederilor legii şi BEC nu trebuia să o ducă la îndeplinire, decizia BEC este adoptată în afara unui cadru legal care să permită o astfel de măsură, termenele stabilite încalcă programul calendarului electoral, iar măsurile dispuse de BEC "nu sunt în măsură să certifice că voturile valabil exprimate obţinute de fiecare competitor electoral au fost consemnate corect".

De ce a respins BEC plângerea USR

BEC a precizat că, în urma analizării plângerii USR, o respinge ca neîntemeiată pe mai multe considerente.

În acest sens, Biroul Electoral Central a menţionat că decizia adoptată vineri a avut la bază solicitarea Curţii Constituţionale de reverificarea şi renumărarea tuturor buletinelor de vot, atât a voturilor valabil exprimate, cât şi a celor nule, de la alegerile pentru funcţia de Preşedinte al României din data de 24 noiembrie, urmând ca rezultatele să fie înaintate Curţii.

Conform BEC, pe rolul CCR se află contestaţia formulată de candidatul la prezidenţiale, Cristian Vasile Terheş, propus de Partidul Naţional Conservator Român, iar, "conform dispoziţiilor art. 52 alin. (1) şi (3) din Legea nr. 370/2004 pentru alegerea Preşedintelui României, Curtea Constituţională anulează alegerile în cazul în care votarea şi stabilirea rezultatelor au avut loc prin fraudă de natură să modifice atribuirea mandatului sau, după caz, ordinea candidaţilor care pot participa la al doilea tur de scrutin".

„Potrivit dispoziţiilor art. 3 din Legea nr. 370/2004 pentru alegerea Preşedintelui României, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, "Curtea Constituţională, potrivit art. 146 lit. f) din Constituţia României, republicată, veghează la respectarea în întreaga ţară a prevederilor prezentei legi şi confirmă rezultatele sufragiului", precizează BEC.

BEC mai consideră că este neîntemeiat ceea ce susţine USR că Biroul nu era ţinut să ducă la îndeplinire solicitarea CCR.

"Astfel, măsura renumărării voturilor de către Birourile electorale judeţene, Biroul electoral nr. 48 pentru secţiile de votare din străinătate şi birourile electorale ale sectoarelor municipiului Bucureşti a fost luată având în vedere că, potrivit dispoziţiilor art. 12 alin. (3) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 98/2024 privind unele măsuri pentru organizarea şi desfăşurarea alegerilor pentru Preşedintele României din anul 2024 şi a alegerilor pentru Senat şi Camera Deputaţilor din anul 2024 şi dispoziţiilor art. 16 alin. (2) ultima teză din Regulamentul de organizare şi funcţionare a birourilor electorale constituite pentru alegerea Preşedintelui României din anul 2024, aprobat prin Hotărârea Biroului Electoral Central nr. 1/H/13.09.2024 şi modificat prin Hotărârea Biroului Electoral Central nr. 5H/09.11.2024, după încetarea activităţii birourilor electorale ale secţiilor de votare, atribuţiile acestora sunt duse la îndeplinire de biroul electoral ierarhic superior", a explicat BEC.

De asemenea, BEC arată că a adoptat decizia "conform rolului pe care îl are în organizarea şi desfăşurarea operaţiunilor specifice perioadei electorale".

"Referitor la susţinerea privind "securitatea buletinelor de vot" şi garantarea "integrităţii consemnării rezultatului în raport de numărarea iniţială", arătăm că Biroul Electoral Central, prin decizia ce face obiectul prezentei plângeri, a dispus măsuri în acest sens, comunicate birourilor electorale implicate în renumărarea voturilor. În ceea ce priveşte lipsa de transparenţă a renumărării voturilor invocată prin plângere, învederăm că, aşa cum se prevede la art. 1 din decizia contestată, această activitate va fi realizată de către birourile electorale judeţene, Biroul electoral nr. 48 pentru secţiile de votare din străinătate şi birourile electorale ale sectoarelor municipiului Bucureşti", completează BEC.

Biroul Electoral Central a menţionat că din aceste birouri fac parte judecătorii în exerciţiu de la Tribunale şi reprezentanţii formaţiunilor politice care au propus candidaţi, care au posibilitatea de a semnala orice neregulă observată.

29/11/2024 , 18:45

Andrei Țărnea, purtător de cuvânt al MAE: Procesul a început, este în derulare

Andrei Țărnea, purtător de cuvânt al MAE, a vorbit la Euronews România despre anunțul Ministerului de Externe cu privire la expedierea buletinelor de vot. Acesta a spus că, în pofida anunțului CCR care a amânat pentru 2 decembrie validarea sau anularea primului tur al alegerilor prezidențiale, există motive obiective pentru care procesul de trimitere a buletinelor de vot din diaspora nu se poate încheia atât de rapid.

„Colegii de la misiunile diplomatice și misiunile consulare ale României în străinătate au căutat în fiecare caz în parte, cel mai rapid mod disponibil pentru ca pachetele ce conțin voturile să ajungă în siguranță în țară. Sunt motive obiective pentru care aceasta nu se poate face atât de repede pe cât poate ne-am dori, sunt sărbători legale, chestiuni legate de fusele orare și așa mai departe. Procesul a început, este în derulare. Ceea ce am comunicat noi este că ele  vor continua să ajungă în următoarele zile și ne așteptăm ca procesul să se termine pe 3 decembrie. Acesta a spus că nu știe momentan câte voturi au ajuns în țară din diaspora.”, a spus Țărnea.

29/11/2024 , 17:58

MAE a început expedierea buletinelor de vot din diaspora

Ministerul Afacerilor Externe a anunțat că a început vineri expedierea buletinelor de vot din diaspora pentru primul tur al alegerilor prezidențiale. MAE precizează că procesul va continua în zilele de 1, 2 şi 3 decembrie.

Comunicatul MAE:

„Ministerul Afacerilor Externe (MAE) informează că sunt în desfășurare demersurile în vederea expedierii către Biroul electoral nr. 48 pentru secțiile de votare din străinătate a buletinelor de vot cuprinzând voturi valabil exprimate și voturi nule înregistrate în cadrul secțiilor de votare din străinătate la primul tur al alegerilor pentru Președintele României din data de 24 noiembrie 2024.

MAE, în colaborare strânsă cu misiunile diplomatice și oficiile consulare ale României, utilizează, în acest scop, cele mai rapide dintre soluțiile de transport identificate, în funcție de specificul fiecărei situații, de zonele geografice și de fusul orar.

Expedierea buletinelor de vot din străinătate a început vineri, 29 noiembrie, și va continua în zilele de 1, 2 și 3 decembrie a.c.”

29/11/2024 , 16:22

CCR amână pentru luni decizia privind primul tur

Curtea Constituțională a amânat pentru ziua de luni, 2 decembrie, ora 17:00, anunțarea unei decizii privind validarea sau anularea primului tur al alegerilor prezidențiale.

CCR nu putea anunța o decizie până nu este finalizat procesul de renumărare a voturilor.

Reamintim că BEC a dat termen pentru terminarea renumărării ziua de duminică, 1 decembrie, ora 22.

Comunicatul CCR:

„În ziua de 29 noiembrie 2024, Plenul Curții Constituționale, având în vedere că urmează să fie înaintate de către Biroul Electoral Central rezultatele reverificării și renumărării buletinelor de vot cuprinzând voturile valabil exprimate și cele nule la alegerile pentru funcția de Președinte al României din data de 24 noiembrie 2024, a decis să amâne cauzele pentru data de 2 decembrie 2024, ora 17,00 :

– Cererea de anulare a alegerilor pentru funcția de Președinte al României în cadrul primului tur de scrutin din data de 24 noiembrie 2024, formulată de Cristian Vasile Terheș (Dosar nr.3671F/2024);

– Confirmarea/validarea rezultatului alegerilor pentru funcția de Președinte al României în cadrul primului tur de scrutin din data de 24 noiembrie 2024 ( Dosarul nr.3670F/2024).”

29/11/2024 , 16:01

Expert Forum: Observatorii au dreptul să observe procesul de renumărare la Ilfov

Expert Forum anunță că Tribunalul Ilfov le-a dat câștig de cauză și observatorii independenți vor putea avea acces la procesul de renumărare a voturilor.

Ce a transmis Expert Forum:

„Tribunalul Ilfov ne-a dat dreptate. Observatorii au dreptul să observe procesul de renumărare la Ilfov.

Tribunalul Ilfov a admis contestația depusă de EFOR privind limitarea accesului observatorului la procesul de renumărare de la BEJ Ilfov.

”Admite cererea. Obligă pârâtul să permită observatorilor independenţi acreditaţi de asociaţiile prevăzute de lege, pentru observarea procesului de renumărare a voturilor de la primul tur al alegerilor prezidenţiale. Executorie de drept.””

29/11/2024 , 14:15

Surse Euronews: În București, renumărarea este în grafic

Din informațiile Euronews România, renumărarea voturilor în București are loc fără sincope. Toate Birourile Electorale de Sector vor încheia renumărarea voturilor în termenul stabilit, adică până pe 1 decembrie.

Din informațiile Euronews România, la sectoarele 2, 3 și 4 este mai avansat procesul, față de celelalte sectoare. La sectorul 1 au fost renumărate doar o pătrime din numărul total de voturi, de exemplu.

Între timp, Biroul Electoral central a trimis un document prin care precizează că reprezentanții din birourile județene nu pot să mai trimită detalii de la renumărare, deoarece sunt confidențiale.

29/11/2024 , 12:27

BEC explică de ce nu pot intra observatori la renumărare

Reprezentanții Biroului Electoral au explicat că instituția nu are atribuții să acrediteze „asociații sau fundații, observatori internaționali și reprezentanți ai instituțiilor mass-media străine să participe la operațiunile birourilor electorale ale secțiilor de votare, iar legislația electorală nu prevede posibilitatea acreditării acestor categorii să participe la operațiunile birourilor electorale superioare acestora.”

29/11/2024 , 11:33

Ședință CCR privind anularea sau validarea primului tur

Curtea Constituţională a României urmează să discute vineri, de la ora 14:00, solicitarea lui Cristian Terheş, candidat la alegerile prezidenţiale, de anulare a rezultatelor din primul tur de scrutin.

Cel mai probabil, CCR va amâna pronunțarea unei decizii, până la finalizarea procesului de renumărare a voturilor.

După soluţionarea cererilor de anulare a alegerilor, CCR urmează să se pronunţe în ceea ce priveşte validarea rezultatului din primul tur de scrutin.

29/11/2024 , 11:06

USR contestă la Curtea de Apel București decizia BEC de renumărare a voturilor

USR a anunțat, într-un comunicat de presă, că a depus la Curtea de Apel București o contestație la decizia Biroului Electoral Central privind renumărarea voturilor din toate secțiile de votare din țară.

În contestația depusă, partidul cere anularea deciziei BEC și suspendarea ei până la soluționarea cauzei.

Ce spune USR:

„În primul rând, solicitarea Curții Constituționale de reverificare și renumărare a tuturor buletinelor de vot este în afara prevederilor legale. În cererea sa de anulare a alegerilor, Cristian Terheș a invocat continuarea campaniei electorale în afara perioadei de campanie, vicii cu privire la consemnarea rezultatului votului din 3 secții de votare dintr-un total de 19.000 de secții, precum și faptul că numărul voturilor nule (223.132 voturi nule) ar fi disproporționat în raport cu diferența de voturi dintre candidații clasați pe primele trei locuri. Or, dintr-o simplă verificare a proceselor verbale prezentate pe site-ul Autorității Electorale Permanente rezultă că aspectele sesizate cu privire la cele trei secții de votare nu se confirmă. În ceea ce privește voturile nule o comparație cu numărul voturilor nule înregistrate în alte scrutine arată că procentul acestora din numărul total de voturi este acum considerabil mai mic (2,36% la turul I al prezidențialelor față de 5,17% la alegerile europarlamentare din iunie 2024, respectiv 2,88% la localele din iunie 2024). Cât despre aspectele privind continuarea campaniei electorale, acestea sunt, potrivit legii în vigoare, sancționabile cu amendă contravențională aplicată persoanelor vinovate și nu reprezintă fraudă în sensul legii.

Prin urmare, Curtea Constituțională avea posibilitatea legală să solicite BEC informațiile pe care le deține sau alte acte și documente necesare, nicidecum să ceară BEC să dispună o verificare extinsă a tuturor celor 9.000.000 de buletine de vot, în afara limitelor investirii prin cererea de anulare.

În al doilea rând, decizia BEC a fost aprobată în afara cadrului legal. În baza legii în vigoare, BEC poate dispune într-un singur scenariu renumărarea voturilor dintr-o secție de votare sau refacerea centralizării voturilor: doar dacă se constată că au fost comise erori sau există neconcordanțe între datele consemnate în procesele verbale. Or, reamintim că BEC nu a primit contestații și a aprobat procesul verbal privind rezultatul alegerilor. După această dată, nu mai există cadru legal pentru a dispune renumărarea voturilor.

În al treilea rând, termenele prevăzute în decizia BEC încalcă prevederile HG 1061/2024 privind aprobarea Programului calendaristic pentru realizarea acțiunilor necesare pentru alegerea președintelui României în anul 2024. Decizia BEC prevede că operațiunea de reverificare a rezultatelor trebuie să se încheie până la 1 decembrie, ora 22.00, dar HG 1061/2024 prevede că până pe 28 noiembrie 2024 trebuiau validate alegerile și publicat rezultatul acestora în mass-media și Monitorul Oficial, astfel încât pe 29 noiembrie să înceapă campania electorală pentru al doilea tur de scrutin.

În al patrulea rând, nu există nicio garanție cu privire la corectitudinea renumărării, în condițiile în care nu există certitudinea că nu s-a intervenit – la preluare, transport sau după predare - asupra buletinelor de vot, care au fost transportate la tribunal sau au rămas în birourile județene ori în consulate, în cazul secțiilor de vot din străinătate. Reamintim că din decizia BEC rezultă că se vor renumăra inclusiv voturile găsite în saci ale căror sigilii au fost rupte anterior recepționării. Totodată, în condițiile în care birourile vor primi toate materialele din secție, inclusiv ștampilele de control și ștampilele cu mențiunea „votat”, nu există nicio siguranță că asupra sacilor sigilați nu se poate interveni înainte de renumărare, existând posibilitatea desigilării și resigilării prin aplicarea ștampilei de control a secției de votare.

Reamintim și că numărarea inițială a voturilor a fost realizată de peste 100.000 de persoane, sub supraveghere audio-video, în peste 20.000 de secții de votare. Or, acum, la renumărare, fiecare birou electoral județean va avea de verificat, renumărat și consemnat o medie de aproximativ 200.000 de voturi (9.000.000 de voturi/46 birouri electorale), adică un volum de voturi de aproximativ 200 de ori mai mare, într-un interval de timp foarte scurt. Respectiv, ar avea de verificat și procesat un număr de peste 4.300 de voturi/oră, fără pauză, timp de 2 zile, pentru a se încadra în termenele stabilite de BEC. La toate acestea se adaugă faptul că renumărarea se va face fără înregistrare audio-video și în absența reprezentanților partidelor care nu au membri în birourile electorale, a observatorilor și a reprezentanților mass-media.

USR solicită Curții de Apel scurtarea termenelor procedurale, astfel încât atât contestația depusă, cât și un eventual recurs să fie soluționate înainte de data de 6 decembrie, când ar trebui, potrivit calendarului în vigoare, să înceapă votul în străinătate pentru turul II al alegerilor prezidențiale.”


Președintele AEP: Majoritatea județeler ar putea termină încă de vineri renumărarea voturilor

Președintele AEP, Toni Greblă, a declarat că este posibil ca în cursul zilei de vineri majoritatea judeţelor să termine operaţiunea şi că pot fi unele întârzieri în cazul judeţelor mari şi în zonele îndepărtate din străinătate.

„Probabil vom avea ceva întârzieri în judeţele mari, unde există de numărat un număr semnificativ de voturi, şi, de asemenea, pentru votul în străinătate, întrucât nu toate buletinele de vot au ajuns la secţia de votare pentru străinătate la Bucureşti şi există misiuni diplomatice situate în ţări în care funcţionează mai greu transportul. În Europa nu vor fi probleme, în cursul zile de astăzi toate buletinele vor fi la Bucureşti, probabil ceva întârzieri vor exista pentru secţiile de votare situate, de exemplu, în sudul Africii, unde transportul este asigurat mai dificil. Dar eu sunt convins că MAE va lua toate măsurile necesare pentru ca acestea să ajungă cât mai repede posibil în ţară”, a spus Greblă, potrivit Agerpres.

Voturi mutate de la un candidat la altul

Decizia de renumărare a voturilor a fost luată joi de Curtea Constituțională (CCR). Judecătorii constituționali au analizat contestația depusă de Cristian Terheș, candidat din partea PCR, care a reclamat faptul că în trei secții de votare, voturi în favoarea lui Ludovic Orban au fost consemnate pentru Elena Lasconi.

Candidatul Forței Dreptei anunțase, pe 18 noiembrie, că se retrage din cursa prezidențială și că o susține pe candidata USR. Cu toate acestea, numele său a rămas pe buletinul de vot pentru primul tur.

Decizia Curții Constituționale de renumărare a 9,4 mil de voturi în 24 de ore a fost urmată de anunțul Biroului Electoral Central. Potrivit comunicatului, birourile electorale consemnează operațiunea de desigilare și asigură verificarea și renumărarea tuturor buletinelor de vot. Ilie Boljan, liderul interimar al PNL, a declarat că procesul nu poate fi realizat într-un timp atât de scurt.

Din partea USR, Elena Lasconi și Ionuț Moșteanu au criticat decizia CCR. Iar premierul Marcel Ciolacu a amintit că social democrații nu au depus solicitări pentru renumărarea voturilor.

Dovezile de fraudare a votului depuse la CCR de candidatul la președinție Cristian Terheș arată că voturile au fost mutate între candidați. Dar nu de la Ludovic Orban la Elena Lasconi. Beneficiarul a fost, de fapt, Călin Georgescu, potrivit proceselor verbale verificate de Euronews. Vorbim de cel puțin 36 de voturi mutate între candidați.

Ora 2:20: Pe primul proces verbal, cel inițial, Ludovic Orban figuează cu 36 de voturi și Călin Georgescu cu două voturi.

Ora 2:59: Pe procesul verbal final, Ludovic Orban figurează cu un vot, Călin Georgescu cu 36 de voturi.

Renumărarea voturilor, fără observatori

Renumărarea voturilor a început, însă, fără observatori. Nu participă nici cei din partea partidelor, nici cei independenți.

Elena Calistru, fondatoarea Funky Citizens: „Din păcate, se ridică niște semne de întrebare mari cât casa. În afara faptului că nu există observatori independenți, nu există delegațiile partidelor, nu există mass-media acolo, nu avem nici filmarea procesului, așa cum am avut la numărarea clasică. De asemenea, datele nu vor fi introduse în sistem, acolo unde le vedeam cu toții în timp real. Vor fi trecute în aceste procese verbale care se vor trimite prin email, scanate, până pe 1 decembrie, ora 22.

În tot acest timp, până pe 1 decembrie - ora 22, noi habar nu avem ce se întâmplă. Toate acestea creează suspiciuni și tensiune.”

Renumărarea voturilor poate anula primul tur de scrutin

Renumărarea voturilor ar putea duce inclusiv la repetarea primului tur de scrutin, dacă se constată că a fost schimbată ordinea candidaților după stabilirea rezultatelor.

Președintele Autorității Electorale Permanente, Toni Greblă spune că, în cazul reluării primul tur de scrutin al prezidențialelor, acesta se va desfășura pe 15 decembrie,iar al doilea pe 29 decembrie. În plus toți cei 14 candidați, validați, vor rămâne pe liste în cursa pentru Cotroceni.

CSAT: Tratament preferențial al TikTok în cazul unui candidat și atacuri cibernetice

Tot joi, CSAT a arătat, referitor la campania pentru primul tur al alegerilor prezidențiale, că a existat un tratament preferențial al TikTok în cazul unui candidat și atacuri cibernetice.

Concluziile CSAT, convocat de președintele Iohannis, au fost că au existat atacuri cibernetice, care au influențat primul tur al alegerilor prezidențiale. De asemenea, este pomenită interferența Rusiei și modul în care un candidat - Călin Georgescu - a profitat de tratament preferențial din partea TikTok.

Iată ce au comunicat membrii Consiliului Suprem de Apărare a Țării (cu precizarea că președintele Klaus Iohannis nu a făcut declarații):

„Joi, 28 noiembrie 2024, a avut loc, la Palatul Cotroceni, ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țării, condusă de către Președintele României, Klaus Iohannis.

Consiliul Suprem de Apărare a Țării nu are atribuții legate de desfășurarea procesului electoral, însă, în cazul în care există elemente cu impact asupra securității naționale, se impune analiza acestor aspecte în cadrul unei reuniuni a CSAT.

În cadrul ședinței, reprezentanții autorităților cu atribuții în domeniul apărării, al ordinii publice și al securității naționale au prezentat evaluări cu privire la posibile riscuri la adresa securității naționale, generate de acțiunile unor actori cibernetici statali și non-statali asupra unor infrastructuri IT&C, suport pentru procesul electoral.

Potrivit documentelor prezentate, membrii Consiliului au constatat că au existat atacuri cibernetice cu scopul de a influența corectitudinea procesului electoral.

De asemenea, a fost confirmat faptul că, în actualul context de securitate regional și mai ales electoral, România, alături de alte state de pe Flancul Estic al NATO, a devenit o prioritate pentru acțiunile ostile ale unor actori statali și non-statali, în special Federația Rusă, existând din partea acesteia un interes în creștere pentru a influența agenda publică în societatea românească și coeziunea socială.

Din analiza documentelor a reieșit, totodată, că, prin încălcarea legislației electorale, un candidat la alegerile prezidențiale a beneficiat de o expunere masivă pe fondul tratamentului preferențial pe care platforma TikTok l-a acordat acestuia prin faptul că nu l-a marcat drept candidat politic, respectiv fără a-i cere obligația de a marca materialele electorale de tip video cu codul unic de identificare atribuit de Autoritatea Electorală Permanentă la desemnarea mandatarului financiar coordonator, obligație impusă prin legislația electorală.

Astfel, vizibilitatea candidatului respectiv a crescut semnificativ în raport cu ceilalți candidați care au fost recunoscuți de algoritmii TikTok drept candidați la alegerile prezidențiale, iar conținutul promovat de aceștia a fost filtrat masiv, diminuând exponențial vizibilitatea acestora la nivelul utilizatorilor platformei.

Acest tratament preferențial a fost potențat cu nerespectarea de către TikTok a Deciziei Biroului Electoral Central, care a constatat că, în fapt, compania chineză, contrar celor comunicate în mod oficial autorităților române, nu a implementat sub niciun aspect prevederile Deciziei BEC.

Din această perspectivă, CSAT a luat act de faptul că, în mod cert, rețeaua de socializare TikTok, prin neimplementarea Deciziei BEC, nu a respectat normele legale care reglementează desfășurarea procesului electoral, cu impact asupra rezultatului final al acestuia.

În acest sens, membrii Consiliului au cerut autorităților cu atribuții în domeniul securității naționale, celor cu atribuții în buna desfășurare a procesului electoral, precum și organelor de urmărire penală să întreprindă de urgență demersurile necesare, conform competențelor legale, pentru clarificarea aspectelor prezentate în ședința CSAT.

Rezultatele comunicate de BEC după primul tur

  1. Călin Georgescu - 22,94% (2.120.401 voturi)
  2. Elena Lasconi - 19,18% (1.772.500 voturi)
  3. Marcel Ciolacu - 19,15% (1.769.760 voturi)
  4. George Simion - 13,86% (1.281.325 voturi)

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE