Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

DOCUMENT BEC a aprobat decizia privind procedura de renumărare a voturilor din turul întâi. Când va fi anunțat rezultatul

Alegerile prezidențiale sunt contestate la Curtea Constituțională. Doi candidați suveraniști au cerut anularea scrutinului prezidențial și au făcut solicitări la CCR în acest sens. Solicitările au fost analizate joi de judecătorii constituționali, însă o decizie oficială a fost amânată pentru vineri.

28/11/2024 , 19:56

BEC a adoptat decizia privind procedura de renumărare a voturilor

BEC a adoptat decizia privind procedura de renumărare a voturilor din turul întâi al alegerilor prezidențiale. Procedura de renumărare ar urma să dureze până la 1 decembrie seara, ora 22:00.

Potrivit documentului, cel târziu pe 29 noiembrie se aduc la cunoștință numele celor doi candidați care au intrat în turul doi al alegerilor prezidențiale, iar cel târziu pe 1 decembrie se stabilește ordinea pe buletinele de vot. Totodată, pe 29 noiembrie începe campania electorală pentru al doilea tur.

28/11/2024 , 14:33

Plenul Curții Constituționale a examinat cererea de anulare a alegerilor pentru funcția de Președinte al României

În ziua de 28 noiembrie 2024, Plenul Curții Constituționale a examinat cererea de anulare a alegerilor pentru funcția de Președinte al României din data de 24 noiembrie 2024, formulată de domnul Cristian Vasile Terheș (Dosar nr.3671F/2024), și având în vedere art.146 lit.f) din Constituție, art.3 din Legea nr.370/2004 pentru alegerea Președintelui României, precum și art.37 și 76 din Legea nr.47/1992 privind organizarea și funcționarea Curții Constituționale, cu unanimitate de voturi, a dispus:

1. Reverificarea și renumărarea tuturor buletinelor de vot cuprinzând voturile valabil exprimate și cele nule la alegerile pentru funcția de Președinte al României din data de 24 noiembrie 2024.

2. Înaintarea rezultatelor reverificării și renumărării Curții Constituționale de către Biroul Electoral Central.

3. Termen de judecată pentru data de 29 noiembrie 2024, ora 14,00.

28/11/2024 , 14:16

Renumărarea voturilor ar putea schimba ierarhia candidaților pentru turul doi

Surse au declarat pentru Euronews România rezultă că judecătorii constituționali, au decis că e nevoie de renumărarea tuturor voturile din toate secțiile de vot din țară, după ce au analizat cele două solicitări de anulare a alegerilor prezidențiale, primul tur. E o decizie fără precedent.

Judecătorii CCR s-au legat, cel mai probabil, de contestația depusă de Cristian Terheș, europarlamentar AUR, care a candidat în primul tur al prezidențialelor din partea Partidului Național Conservator Român, pe care l-a înființat.

Terheș are mai multe argumente pentru care cere anularea alegerilor. Printre ele, atrage atenția asupra diferenței foarte mici de voturi dintre candidatul clasat pe locul doi, Elena Lasconi, 19,18%, și al treilea candidat, Marcel Ciolacu, din partea PSD (19,15%). 2.750 de voturi este diferența dintre al doilea și al treilea clasat.

Dacă lucrurile ar sta altfel după o renumărarea voturilor, s-ar schimba ierarhia și în turul al doilea al alegerilor prezidențiale am avea alți contracandidați.

De asemenea, Cristian Terheș spune că are informații că în trei secții pe care le și nominalizează, parte din voturile pe care le-a obținut Ludovic Orban, care s-a retras declarativ din postura sa de candidat și le-a indicat votanților să o sprijine pe Elena Lasconi, au fost trecute din pix la Elena Lasconi. El nominalizează trei secții în care s-ar fi întâmplat acest lucru.

Judecătorii CCR au considerat că au suficient de multe elemente încât să ceară Biroului Electoral Central renumărarea tuturor voturilor.

Surse din interiorul BEC susțin că nu au primit deocamdată această solicitare.

De asemenea, în ședința CCR a fost respinsă cererea de anulare a alegerilor de către Cristian Popescu. El vorbea despre problemele din campanie ale lui Călin Georgescu, faptul că a folosit în mediul online boți, troli, că nu a folosit în clipurile eticheta care să indice că este un clip electoral, așa cum prevede legislația UE.

Președintele AEP: Până nu se pronunţă CCR oficial, nu începe campania pentru al doilea tur

Campania electorală pentru turul doi al alegerilor prezidenţiale va începe în momentul în care Curtea Constituţională va validează pe cei doi competitori care au cele mai multe voturi, a declarat preşedintele Autorităţii Electorale Permanente, Toni Greblă, potrivit Agerpres.

„Campania electorală pentru turul 2, zice legea, începe în momentul în care CCR i-a validat pe primii doi care participă în finală. Teoretic, campania electorală până mâine când se pronunţă CCR e oprită. (...) Legea spune că începe după ce CCR îi validează pe cei doi care merg în turul doi. Până nu se pronunţă CCR oficial nu începe campania', a explicat Greblă, conform sursei citate.

Potrivit calendarului aprobat de Guvern, campania trebuia să înceapă vineri.

28/11/2024 , 13:30

CCR cere BEC renumărarea voturilor, spun surse

Potrivit unor surse CCR, judecătorii constituționali cer BEC renumărarea tututor voturilor din primul tur al alegerilor prezidențiale, pe baza cererii lui Cristian Terheș.

28/11/2024 , 13:09

Curtea Constituțională a amânat decizia privind cele două cereri de anulare a primului tur de scrutin pentru Cotroceni. Solicitările au venit din partea a doi candidați care invocă fraudă la vot și nereguli în campania electorală.

Știrea inițială:

Candidații suveraniști care cer anularea alegerilor prezidențiale sunt Sebastian Constantin Popescu (Partidul Noua Românie) și Cristian Terheș (Partidul Național Conservator Român).

Anularea alegerilor prezidențiale. Ce prevede Constituția

”Curtea Constituţională anulează alegerile în cazul în care votarea şi stabilirea rezultatelor au avut loc prin fraudă de natură să modifice atribuirea mandatului sau, după caz, ordinea candidaţilor care pot participa la al doilea tur de scrutin. În această situaţie Curtea va dispune repetarea turului de scrutin în a doua duminică de la data anulării alegerilor”, prevede articolul 52, aliniatul 1 din Constituție.

Cine poate cere anularea alegerilor prezidențiale

Cererea de anulare a alegerilor se poate face de partidele politice, alianţele politice, alianţele electorale, organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale reprezentate în Consiliul Minorităţilor Naţionale şi de candidaţii care au participat la alegeri.

Cererea de anulare a alegerilor trebuie introdusă în termen de cel mult 3 zile de la închiderea votării; cererea trebuie motivată şi însoţită de dovezile pe care se întemeiază.

Soluţionarea cererii de către Curtea Constituţională se face până la data prevăzută de lege pentru aducerea la cunoştinţa publică a rezultatului alegerilor.

În temeiul art.52 din Legea nr.370/2004, Curtea Constituţională anulează alegerile în cazul în care votarea şi stabilirea rezultatelor au avut loc prin fraudă de natură să modifice atribuirea mandatului sau, după caz, ordinea candidaţilor care pot participa la al doilea tur de scrutin. În această situaţie Curtea va dispune repetarea turului de scrutin în a doua duminică de la data anulării alegerilor.

CCR veghează la respectatea legalității alegerii președintelui

În direct la Euronews România, Augustin Zegrean, fost președinte al Curții Constituționale, a explicat că articolul 146, litera f din Legea fundamentală prevede că CCR „veghează la respectarea legalității la alegerea președintelui și validează rezultatele”.

„Dacă nu s-a respectat legea la alegeri, se poate face o contestație și Curtea trebuie să o soluționeze. Am avut și la alte alegeri astfel de contestații”, a afirmat Augustin Zegrean.

Contestații după Băsescu vs. Geoană la alegerile prezidențiale din 2009

„Ce țin eu minte dintre toate este că din 2009, când au candidat Traian Băsescu și Mircea Geoană, a fost declarat câștigător inițial domnul Geoană nu de către Biroul Electoral, ci la ora 21, cum se dau la noi rezultatele.

După aceea s-au numărat voturile și spre dimineață s-a constatat că nu el era pe locul întâi, cum au spus exit poll-urile. După numărarea efectivă a voturilor, a ieșit alt rezultat.

S-a contestat la Curte și s-a spus că foarte multe voturi au fost nule și cele mai multe voturi anulate au fost ale lui Mircea Geoană. CCR a dispus atunci renumărarea voturilor și s-a constatat că era exact invers”, a argumentat fostul președinte CCR.

Țările din Europa în care au fost anulate alegerile prezidențiale

„În Europa, prin jurul nostru, Curțile Constituționale au mai anulat alegeri. A fost un rând de alegeri prezidențiale în Austria, anulat de Curtea Constituțională.

În urmă cu trei-patru ani, în landul Berlin s-au anulat alegerile pentru că s-a considerat că au fost prost organizate, că au fost complicate cu buletinele de vot.

În Lituania, Curtea Constituțională a declarat că președintele a fost ales prin încălcarea legii și nu a îndeplinit condițiile pentru a fi președinte. Au anulat alegerea. Era deja președinte în funcție.

În Turcia, cu ceva ani în urmă, a fost declarat neconstituțional partidul de guvernământ”, a afirmat Zegrean, la Euronews România.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE