Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Tratament preferențial al TikTok în cazul unui candidat și atacuri cibernetice. CSAT cere verificări, inclusiv penale, în regim de urgență

Concluziile CSAT, convocat de președintele Iohannis, au fost că au existat atacuri cibernetice, care au influențat primul tur al alegerilor prezidențiale. De asemenea, este pomenită interferența Rusiei și modul în care un candidat - Călin Georgescu - a profitat de tratament preferențial din partea TikTok.

28/11/2024 , 17:03

Ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țării:

Concluziile CSAT:

  • interes în creștere din partea Rusiei;
  • au existat atacuri cibernetice care au influențat alegerile;
  • ⁠un candidat a profitat de tratament preferențial din partea TikTok pentru că nu a marcat clipurile drept electorale

Iată ce au comunicat membrii Consiliului Suprem de Apărare a Țării (cu precizarea că președintele Klaus Iohannis nu a făcut declarații):

„Joi, 28 noiembrie 2024, a avut loc, la Palatul Cotroceni, ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țării, condusă de către Președintele României, Klaus Iohannis.

Consiliul Suprem de Apărare a Țării nu are atribuții legate de desfășurarea procesului electoral, însă, în cazul în care există elemente cu impact asupra securității naționale, se impune analiza acestor aspecte în cadrul unei reuniuni a CSAT.

În cadrul ședinței, reprezentanții autorităților cu atribuții în domeniul apărării, al ordinii publice și al securității naționale au prezentat evaluări cu privire la posibile riscuri la adresa securității naționale, generate de acțiunile unor actori cibernetici statali și non-statali asupra unor infrastructuri IT&C, suport pentru procesul electoral.

Potrivit documentelor prezentate, membrii Consiliului au constatat că au existat atacuri cibernetice cu scopul de a influența corectitudinea procesului electoral.

De asemenea, a fost confirmat faptul că, în actualul context de securitate regional și mai ales electoral, România, alături de alte state de pe Flancul Estic al NATO, a devenit o prioritate pentru acțiunile ostile ale unor actori statali și non-statali, în special Federația Rusă, existând din partea acesteia un interes în creștere pentru a influența agenda publică în societatea românească și coeziunea socială.

Din analiza documentelor a reieșit, totodată, că, prin încălcarea legislației electorale, un candidat la alegerile prezidențiale a beneficiat de o expunere masivă pe fondul tratamentului preferențial pe care platforma TikTok l-a acordat acestuia prin faptul că nu l-a marcat drept candidat politic, respectiv fără a-i cere obligația de a marca materialele electorale de tip video cu codul unic de identificare atribuit de Autoritatea Electorală Permanentă la desemnarea mandatarului financiar coordonator, obligație impusă prin legislația electorală.

Astfel, vizibilitatea candidatului respectiv a crescut semnificativ în raport cu ceilalți candidați care au fost recunoscuți de algoritmii TikTok drept candidați la alegerile prezidențiale, iar conținutul promovat de aceștia a fost filtrat masiv, diminuând exponențial vizibilitatea acestora la nivelul utilizatorilor platformei.

Acest tratament preferențial a fost potențat cu nerespectarea de către TikTok a Deciziei Biroului Electoral Central, care a constatat că, în fapt, compania chineză, contrar celor comunicate în mod oficial autorităților române, nu a implementat sub niciun aspect prevederile Deciziei BEC.

Din această perspectivă, CSAT a luat act de faptul că, în mod cert, rețeaua de socializare TikTok, prin neimplementarea Deciziei BEC, nu a respectat normele legale care reglementează desfășurarea procesului electoral, cu impact asupra rezultatului final al acestuia.

În acest sens, membrii Consiliului au cerut autorităților cu atribuții în domeniul securității naționale, celor cu atribuții în buna desfășurare a procesului electoral, precum și organelor de urmărire penală să întreprindă de urgență demersurile necesare, conform competențelor legale, pentru clarificarea aspectelor prezentate în ședința CSAT.

28/11/2024 , 18:05

STS: „Nu au fost identificate vulnerabilităţi. Nu am primit informaţii privind derularea unor atacuri cibernetice”

Serviciul de Telecomunicaţii Sociale a transmis joi că nu au fost identificate vulnerabilităţi în ceea ce priveşte furnizarea, în condiţii de securitate, a serviciilor de comunicaţii şi tehnologia informaţiei puse la dispoziţia Autorităţii Electorale Permanente, organizatorul alegerilor.

De asemenea, nici anterior şi nici pe timpul desfăşurării procesului electoral, STS nu a primit informaţii de la alte entităţi cu responsabilităţi în domeniul securităţii cibernetice privind derularea unor atacuri cibernetice.

„Serviciul de Telecomunicaţii Speciale a pus la dispoziţia CSAT toate informaţiile necesare în legătură cu suportul tehnic asigurat de către STS pentru Autoritatea Electorală Permanentă. Astfel, pentru organizarea scrutinului din 24 noiembrie 2024, la nivelul STS au fost implementate măsuri proactive de prevenire şi contracarare a riscurilor de securitate cibernetică, iar sistemele informatice au funcţionat în parametri optimi. Nu au fost identificate vulnerabilităţi în ceea ce priveşte furnizarea, în condiţii de securitate, a serviciilor de comunicaţii şi tehnologia informaţiei puse la dispoziţia AEP, organizatorul alegerilor. De asemenea, nici anterior şi nici pe timpul desfăşurării procesului electoral, STS nu a primit informaţii de la alte entităţi cu responsabilităţi în domeniul securităţii cibernetice privind derularea unor atacuri cibernetice", precizează STS într-un comunicat de presă.

De asemenea, la nivelul Serviciului „nu există suspiciuni sau indicii în legătură cu modificarea sau alterarea datelor din infrastructura IT&C suport pentru procesul electoral din 24 noiembrie".

28/11/2024 , 15:35

Chemarea în activitate a generalului Ionel Corbu nu are legătură cu desfășurarea proceselor electorale

Generalul de brigadă Ionel Corbu a fost chemat în activitate din rezervă prin decret prezidențial pentru a activa în cadrul Serviciului de Telecomunicații Speciale, anunță STS. Acesta a fost încadrat pe o funcție militară, de management, corespunzătoare gradului, cunoștințelor și experienței profesionale pe care le deține.

STS: Chemarea în activitate a ofițerului nu are legătură cu desfășurarea proceselor electorale și s-a realizat în conformitate cu prevederile Legii nr. 80 din 1995 privind Statutul cadrelor militare, cu modificările și completările ulterioare. Documentele necesare procedurilor de rechemare în activitate au fost întocmite și înaintate spre aprobare cu mult timp înaintea organizării și desfășurării procesului electoral din 24 noiembrie 2024.

Ofițerul are o expertiză profesională de peste 30 de ani în domeniul juridic și al managementului organizațional militar, ce pot fi valorificate în activitatea instituției.

Ședință CSAT, după primul tur al alegerilor prezidențiale

Ședința va avea loc la ora 14:00, la Palatul Cotroceni, conform unui comunicat al Administrației Prezidențiale.

„Pe ordinea de zi a Ședinței Consiliului se află analiza unor posibile riscuri la adresa securității naționale generate de acțiunile unor actori cibernetici statali și non-statali asupra unor infrastructuri IT&C, suport pentru procesul electoral”, se arată în comunicat.

Pe surse politice, fostul procuror militar Ionel Corbu a fost rechemat in activitate prin decret prezidențial de Iohannis ca să se ocupe de instrumentarea unui dosar pentru fraudarea alegerilor. Corbu este cel care a instrumentat dosarul ”10 august”.

Președintele nu a primit informări cu privire la ingerinţe externe în procesul electoral

Klaus Iohannis a precizat, luni, că nu a primit informări din partea instituţiilor statului cu privire la existenţa unor riscuri de influenţare a alegerilor prezidenţiale sau cu privire la ingerinţe externe în procesul electoral.

„Preşedintele României nu a primit informări din partea instituţiilor statului cu privire la existenţa unor riscuri de influenţare a alegerilor prezidenţiale sau cu privire la ingerinţe externe în procesul electoral şi nici referitor la un mod de promovare a candidatului menţionat în solicitarea dumneavoastră pe anumite reţele de socializare, care să ridice suspiciuni”, se arată într-un comunicat al Administrației Prezidențiale.

Klaus Iohannis, în ziua alegerilor: „Să poftească toţi la vot!”

Duminică, președintele Klaus Iohannis a votat la o secţie de la Liceul „Jean Monnet” din Bucureşti. Jurnaliștii l-au întrebat dacă are vreun mesaj pentru români.

„Să poftească toţi la vot!”, a fost singurul răspuns al preşedintelui.

Băsescu: CSAT nu poate să ia decizii în privința desfășurării alegerilor

Fostul președinte al României, Traian Băsescu, a explicat la Euronews România că CSAT nu poate să ia decizii în privința desfășurării alegerilor.

”CSAT nu poate lua o decizie. Să dea rapoartele cu privire la observarea unor fenomene anormale în procesul electoral, asta e tot, mai mult de atât nu se poate întâmpla. CSAT poate da sarcini celorlalte instituții cu atribuții de rezolvare a unor probleme din competența CSAT, el nu rezolvă, el dă sarcini instituțiilor, după CSAT se va emite o hotărâre. Cazul Georgescu, roboțeii au transmis mesaj cu Dumnezeu la pensionari și locuri de muncă la tineri. Aici lucrurile se complică, nu cred că avem lege să spună ce e interzis.

Alegerile trebuie să meargă înainte și ancheta pe cursul ei dacă în CSAT nu sunt probleme de legalitate asta este. Prin votul lor românii vor stabili parlamentul și președintele, puterea e în mâinile lor, nu sunt responsabili politicienii, ci românii”, a declarat Traian Băsescu.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE