Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Regele Charles al III-lea, primit de Emmanuel Macron, la Palatul Versailles. Monarhul britanic a vorbit despre colaborarea dintre cele două țări

Marea Britanie și Franța vor rămâne mereu unite pentru a ajuta țările care au de suferit în urma războaielor și a catastrofelor naturale. Este mesajul transmis de Regele Charles al III-lea și președintele Emmanuel Macron, în timpul unui dineu la Palatul Versailles.

Dineul a avut loc în Sala Oglinzilor din Palatul Versailles, unde a fost semnat și tratatul de pace care a pus capăt Primului Război Mondial.

Familia regală, cuplul prezidențial francez și toți invitații au stat la o masă lungă de 60 de metri. Meniul a inclus homar albastru, crab și brânzeturi franțuzești. A lipsit însă foie-gras-ul, obținut prin hrănirea forţată a raţelor sau gâştelor. De câțiva ani, la solicitarea Regelui Charles, specialitatea culinară nu mai este servită în reședințele regale.

În discursul său, Regele Charles a vorbit despre cât de important este ca Franța și Marea Britanie să colaboreze pentru a face față provocărilor. În ultimii ani, relațiile dintre cele două țări au fost marcate de tensiuni din cauza Brexit-ului și a problemei migranților care traversau Canalul Mânecii.

Regele Charles al III-lea: Țările noastre sunt unite pentru a face față presiunilor și pentru a fi alături de cei mai vulnerabili, cei care suferă din cauza catastrofelor și conflictelor cu urmări devastatoare, fie că este vorba de Ucraina, Libia sau Maroc. Împreună ne vom strădui să protejăm și să restaurăm natura, să combatem flagelul schimbărilor climatice.

Președintele Emmanuel Macron i-a adus un omagiu Reginei Elisabeta a II-a

De-a lungul domniei sale, Regina a vizitat de două ori Franța.

Emmanuel Macron, Președintele Franței: Știți ce afecțiune a avut poporul francez pentru regina Elisabeta a II-a, mama dumneavoastră, pe tot parcursul vieții și domniei sale.

La dineul de stat au fost prezenți și 150 de invitați, artiști, sportivi și oameni de afaceri. Solistul trupei The Rolling Stones, Mick Jagger, Bernard Arnault, proprietarul unei firme de lux și fostul antrenor al echipei de fotbal Arsenal au fost printre participanți.

Franța era în programul regelui Charles al III-lea drept prima vizită peste hotare, în calitate de monarh. Evenimentul, însă, a fost anulat din cauza protestelor de amploare care au avut loc în Franța, din cauza reformei pensiilor.

Monarhul britanic stă în Paris trei zile. Regele se va adresa Parlamentului francez și merge la Catedrala Notre Dame, în reconstrucție după incendiul devastator din 2019.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE