Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Referendum în Kosovo pentru revocarea primarilor albanezi din patru municipalităţi cu majoritate sârbă

Comisia electorală centrală a Kosovo a anunțat că pe 21 aprilie va avea loc un referendum pentru revocarea a patru primari albanezi, aleşi anul trecut în oraşe cu majoritate sârbă din nordul Kosovo.

Primarii respectivi fuseseră aleşi în aprilie 2023 în cadrul unor scrutine locale boicotate de sârbii din Kosovo.

Aceştia au ieşit apoi în stradă când noii primari albanezi, aleşi cu o participare de sub 4%, au început să se instaleze. Au izbucnit manifestaţii, care au degenerat rapid în revoltă. În jur de 30 de militari ai KFOR, forţa NATO în Kosovo, au fost răniţi în aceste ciocniri.

Decizia comisiei electorale centrale din Kosovo, anunţată vineri, a fost luată după verificarea semnăturilor de pe petiţiile trimise în ianuarie de municipalităţile din Zvecan, Mitrovica Nord, Leposavic şi Zubin Potok.

Un sfert din cei 45.000 de alegători înscrişi au semnat petiția pentru organizarea referendumului

În jur de un sfert din cei 45.000 de alegători înscrişi şi-au pus semnătura petiţia, depăşindu-se pragul de cel puţin 20% necesar pentru organizarea unui referendum.

Serbia nu recunoaşte independenţa autoproclamată în 2008 de Kosovo, unde trăiesc aproximativ 200.000 de sârbi într-o populaţie de 1,8 milioane de locuitori.

Decizia de organizare a unui referendum a fost salutată de Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), iar reprezentanţi ai Parlamentului European au calificat-o drept o etapă spre 'dezescaladare'.

'Este important acum ca procesul să fie condus în mod echitabil, incluziv şi transparent', a scris Michael Davenport, şeful Misiunii OSCE în Kosovo, pe reţeaua socială X.

Petiţia urmată de un referendum este singura cale legală pentru organizarea de noi alegeri locale.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE