Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

CM QATAR 2022. Meciurile din sferturile de finală, reeditări ale unor confruntări istorice la Cupa Mondială

Zilele acestea s-au decis toate cele patru confruntări care ne așteaptă în faza sferturilor de finală la Cupa Mondială de Fotbal din Qatar: Olanda – Argentina, Croația – Brazilia, Anglia – Franța și Portugalia - Maroc. Majoritatea acestor confruntări readuc în prim plan o serie de rivalități istorice.

Olanda – Argentina, pentru a șasea oară față în față la Cupa Mondială

Vineri, pe stadionul Lusail din Qatar, Olanda joacă împotriva Argentinei. Cele două echipe s-au confruntat până acum de cinci ori la Cupa Mondială, Olanda ieșind de două ori învingătoare. Argentina a câștigat și ea două confruntări, ambele după prelungiri sau lovituri de departajare, iar o partidă s-a încheiat la egalitate.

Prima confruntare are loc la Mondialul din 1974, găzduit de Germania de Vest. Cele două formații se vor întâlni în faza grupelor, iar Olanda avea să spulbere Argentina cu un 4 – 0 după dubla lui Johan Cruyff (’11 și ’90) și reușitele lui Ruud Krol (’25) și Johnny Rep (’72).

A doua confruntare are loc patru ani mai târziu, la Mondialul din 1978, organizat chiar în Argentina. De data aceasta, cele două echipe se vor duela chiar în finală. Argentina deschidea scorul prin Mario Kempes (’38), iar Olanda revenea pe final de meci și marca golul egalizator prin Dick Nanninga (’82), astfel că după 90 de minute tabela indica scorul de 1 – 1. Argentina avea să câștige confruntarea în prelungiri însă după golurile lui Mario Kempes (‘105) și Daniel Bertoni (‘115).

Olanda va juca din nou împotriva Argentinei la Campionatul Mondial din 1998, organizat în Franța. Cele două formații se vor întâlni, ca și acum, în sferturile de finală, iar Olanda va câștiga partida cu 2 – 1, după golurile lui Patrick Kluivert (’12) și Dennis Bergkamp (’90). Pentru Argentina avea să marcheze Claudio López (’17).

La Mondialul din 2006, organizat în Germania, cele două echipe se vor întâlni din nou în faza grupelor și vor termina la egalitate, 0 – 0. Ultima confruntare are loc la Cupa Mondială din 2014, organizată în Brazilia. Confruntarea are loc de data aceasta în semi-finale și va fi decisă la loviturile de departajare. Aici Argentina va învinge Olanda cu 4 – 2 și va merge în finala competiției.

Croația – Brazilia: istoria confruntărilor la Cupa Mondială

Brazilia va juca împotriva Croației tot vineri, pe stadionul Education City din Qatar. Cele două formații s-au întâlnit doar de două ori la Cupa Mondială, întotdeauna în faza grupelor. Seleção a învins de fiecare dată Croația.

Prima confruntare are loc la Mondialul din 2006, organizat în Germania. Brazilia va învinge Croația cu scorul de 1 – 0 după reușita lui Kaká (’44). Cea de-a două confruntare va avea loc la Mondialul organizat chiar de Brazilia în 2014. Seleção se va impune de data aceasta ceva mai clar în fața Croației, cu scorul de 3 – 1, după reușitele lui Neymar (’29 și ’71) și Oscar (‘90+1). Croația avea să beneficieze de un autogol al Braziliei, Marcelo (’12).

Anglia – Franța, o rivalitate istorică

Anglia și Franța se întâlnesc sâmbătă în sferturile de finală, pe stadionul Al Bayt din Qatar. Cele două formații s-au întâlnit de cinci ori la Campionatele Europene de Fotbal și de două ori la Cupa Mondială.

Chiar dacă Franța stă mai bine în ceea ce privește istoria confruntărilor directe de la Campionatele Europene (câștigând două meciuri din cinci, iar celelalte trei terminându-se la egalitate), la Cupa Mondială Anglia stă mai bine. Ambele confruntări de la Mondiale au fost câștigate de Anglia.

Astfel, cele două formații se întâlnesc pentru prima dată la un Campionat Mondial în 1966, organizat chiar în Anglia, în faza grupelor. Pe stadionul Wembley din Londra, Anglia va învinge Franța cu scorul de 2 – 0 după dubla lui Roger Hunt (’38 și ’75).

A doua confruntare directă între cele două echipe se va da la Mondialul din 1982, organizat în Spania, din nou în faza grupelor. Anglia se va impune din nou, de data aceasta cu scorul de 3 – 1, după dubla lui Bryan Robson (‘1 și ’67) și reușita lui Paul Mariner (’83). Pentru Franța, singurul gol al meciului avea să fie marcat de Gérard Soler (’24).

Portugalia - Maroc, a treia confruntare din istorie la Cupa Mondială

Portugalia și Maroc vor juca sâmbătă pe stadionul Al Thumama. Cele două echipe s-au mai întâlnit de două ori până acum la Cupa Mondială, iar statistica arată o egalitate perfectă: o victorie pentru Maroc și o victorie pentru Portugalia.

Prima confruntare între Maroc și Portugalia are loc la Cupa Mondială din 1986, organizată în Mexic. Meciul a avut loc în faza grupelor, iar Maroc s-a impus în fața Portugaliei cu 3 - 1. Pentru Maroc au înscris atunci Abderrazak Khairi ('19 și '26) și Abdelkrim Merry ('62). Pentru portughezi, singurul gol al meciului va fi marcat de Diamantino Miranda ('80). De altfel, Maroc va termina grupa pe prima poziție.

A doua confruntare între cele două echipe are loc la Mondialul din 2018, organizat în Rusia. La fel ca în 1986 și această întâlnire va avea loc în faza grupelor, doar că de data aceasta lusitanii vor obține victoria după golul marcat de Cristiano Ronaldo chiar în debutul meciului ('4).

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE