Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ce reduceri au elevii și studenții la călătoriile cu trenul. Actele necesare pentru reducerile CFR Călători

Elevii beneficiază de transport gratuit la călătoriile cu trenul și în acest an școlar, în timp ce studenții pot cumpăra bilete reduse cu 50%, reamintește CFR Călători. Pentru a beneficia de aceste facilității, tinerii trebuie să facă dovadă calității de elev sau student.

Ce beneficii au elevii la călătoriile cu CFR

Elevii care sunt înscriși în învățământul obligatoriu beneficiază de gratuitate la transportul cu trenul (Regio și InterRegio), la clasa a 2-a, pe tot parcursul anului calendaristic.

Concret, aceștia beneficiază de:

  • legitimații de călătorie gratuite, la toate categoriile de trenuri, clasa a 2-a și tarif de rezervare gratuit pentru călătoria cu trenurile cu regim de rezervare;
  • abonamente de călătorie lunare cu număr nelimitat de călătorii gratuite, clasa a 2-a, la toate categoriile de trenuri.

Pentru a beneficia de legitimațiile și abonamentele de călătorie, elevii trebuie să prezinte carnetul de elev (în original), pe care trebuie să fie înscris codul numeric personal (CNP) sau adeverința doveditoare pentru elevii claselor pregătitoare, prezentată în original.

Cum beneficiază studenții de reducerile la CFR Călători

Studenții cu vârsta până în 26 de ani, înmatriculaţi la forma de învăţământ cu frecvenţă în instituţiile de învăţământ superior acreditate din România, beneficiază de tarif redus cu 50% la călătoriile cu trenul.

Studenții orfani sau proveniți de la casele de copii, beneficiază gratuit de legimitații de călătorie și abonamente la transportul feroviar.

Pentru a beneficia de aceste facilități, studenții trebuie să prezinte legitimația de student vizată pentru anul universitar în curs, care să conțină obligatoriu fotografia studenului, precum și codul numeric personal.

De asemenea, în cazul gratuității, studenții trebuie să prezinte adeverință emisă de unitatea de învățământ de apartenență care atestă dreptul la gratuitate la transport.

Propunere: bilete de tren reduse cu 65% pentru studenți

În august, ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu anunța o propunere discutată împreună cu reprezentanții studenților, care se referă și la o reducere cu 65% pentru transportul cu trenul.

„Studenţii înmatriculaţi la forma de învăţământ cu frecvenţă, inclusiv studenţii înmatriculaţi la studii de scurtă durată la forma de învăţământ cu frecvenţă în instituţiile de învăţământ superior acreditate, vor beneficia de tarif redus cu 65% pentru transportul intern feroviar la toate categoriile de trenuri, clasa a II-a şi naval, pe tot parcursul anului calendaristic. Studenţii orfani sau proveniţi din casele de copii beneficiază de gratuitate pentru aceste categorii de transport”, preciza Sorin Cîmpeanu, într-o postare pe Facebook, după discuțiile cu studenții.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE