Jumătate de milion de bugetari din aparatul central și local, concediați în următorii cinci ani. Este una dintre reformele pe care George Simion spune că o va face dacă va ajunge președinte. Candidatul AUR la președinția României susține că tehnologia și digitalizarea vor acoperi îndatoririle acestor angajați disponibilizați.
- Joi, de la ora 20:00, urmăriți prima dezbatere prezidențială George Simion - Nicușor Dan la Euronews România
El spune că nu va concedia medici, profesori sau polițiști, însă este contrazis de contracandidatul său, Nicusor Dan, care afirmă că, acum, la stat, sunt angajați doar 450 de mii de funcționari publici, iar diferența de 50 de mii va fi acoperită cu angajați din funcții cheie.
De ce nu e fezabil planul lui Simion de a concedia 500.000 de angajați
George Simion, candidat la președinția României: „Vorbim de faptul că, la începutul anilor 2000, erau 800.000 de angajați în sectorul de stat, iar acum sunt 1.300.000. Ar trebui să ajungem înapoi la 800.000, pentru că, în acești 25 de ani, noi beneficiem de tehnologie, de digitalizare și putem să profităm de progresul tehnic. Dar vreau să nu alarmăm pe cineva spunând că a doua zi se va întâmpla acest lucru. Pe parcursul a cinci ani, noi avem un program de guvernare care prevede reducerea cu două treimi a instituțiilor locale și centrale. E un plan radical".
Tánczos Barna, ministrul Finanțelor: „Propaganda nu ajută. Cu siguranță nu se poate stabili, așa cum am văzut de la domnul Georgescu, aruncarea în piață a unei cifre. Cu siguranță n-are nici analiză făcută și n-are nici impactul calculat. Trebuie reduse cheltuielile, dar aceste cifre fac parte din propagandă electorală caracteristică domnului Simion."
Nicușor Dan, candidat la președinția României: „Nu se poate face asta, pentru că, în acei 1.3 milioane de bugetari, sunt profesori, medici, forțe de ordine, personal în sistemul juridic, iar oamenii care sunt în zona de administrație publică propriu-zisă sunt aproape 450.000. Deci 500.000 înseamnă că nu mai ai adminisrație publică deloc și mai iei și din profesori și din medici, ceea ce este absurd, evident."
Bogdan Hosu, președintelui sindicatului Cartel Alfa: „În momentul acela se vor reduce și serviciile medicale, și serviciul de învățământ, și serviciile din magistratură, și serviciile de ordine publică, și administrație locală locală și centrală. Adevărul este că ar trebui luată măsura de reducere, dar nu prin reducerea cetățenilor care lucrează în sectorul bugetar rezolvăm problema României actuale. Să nu uităm că am prezentat în mass-media un studiu care arăta că, de fapt, avem mai puțin bugetari decât Germania la 1.000 de locuitori. Deci, dacă vrem servicii ca afară, trebuie să înțelegem că serviciile sunt duse la îndeplinire de oameni, chiar dacă avem sistem de digitalizare ca atare."
Dumitru Costin, președintele Blocului Național Sindical: „Când faci aceste lucruri, îți propui, printre altele, și să investești foarte mult în digitalizare, în aducerea de noi tehnologii, software-uri dedicate, personal, instrui, care toate înseamnă costuri. Cei care vor rămâne să opereze în sistemul public, mai puțin, dar pe sisteme digitale, vor trebui să fie instruiți, să aibă tehnologiile necesare la îndemână. Nu ultimul rând, va trebui făcut un program național uriaș pentru populația cu vârste cuprinse între 16 și 72 de ani, pentru că, dacă nu facem acest lucru, o să vedem în continuare bătrânii stând la coadă să-și plătească impozitele în prima zi lucrătoare a României. Și zicem ce digitalizare am făcut noi. Dar nu s-a schimbat nimic."