Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Reacția virulentă a lui Joe Biden după ce companiile petroliere au raportat profituri de peste 100 de miliarde de dolari

Joe Biden ar vrea să introducă un „impozit pe venituri excepționale” pentru companiile din domeniul petrolier. Biden a spus că valoarea profiturilor din industria petrolieră este "scandaloasă", și a adăugat că va analiza posibilitatea de a impune o taxă suplimentară pe profiturile acestor companii.

Președintele SUA a acuzat companiile petroliere că obțin "profituri cauzate de război". Biden vrea ca firme precum ExxonMobil, Chevron și Shell să vină în sprijinul consumatorilor americani și să reducă preturile la pompă, după ce au raportat profituri importante în ultimul trimestru.

Joe Biden, președintele SUA: „Profiturile-record ale companiilor petroliere nu se datorează faptului că acestea fac ceva nou sau inovator. Profiturile lor sunt o mană cerească datorată războiului. Este vorba de profitul obținut în urma conflictului brutal care devastează Ucraina și care afectează zeci de milioane de oameni din întreaga lume. În loc să își sporească investițiile în America sau să le ofere consumatorilor americani o reducere (de preț n.r.), profiturile lor suplimentare se întorc la acționari și își răscumpără acțiunile, astfel încât salariile directorilor vor crește vertiginos. Mai scutiți-mă! Ajunge!”.

La fel europenii, cetățenii americani se confruntă cu o creștere generală a prețurilor, considerată una dintre cele mai importante probleme pentru votanți, înainte de alegerile de la mijlocul mandatului. Este puțin probabil ca o nouă taxă aplicată companiilor petroliere să treacă de Congres, dar apelul lui Biden ar putea crește șansele democraților la alegerile de săptămâna viitoare.

ExxonMobil, criticată de președinte

Joe Biden a luat în vizor o companie, ExxonMobil, care a raportat profituri de 19,7 miliarde de dolari (19,8 miliarde de euro) numai în al treilea trimestru. El a criticat compania cu sediul în Irving, Texas, pentru că a folosit profituri record pentru a oferi acționarilor dividende mari și răscumpărări de acțiuni, dar nu a investit în îmbunătățiri ale producției de care ar fi beneficiat consumatorii finali.

O altă companie petrolieră, Chevron, a avut profituri de 11,23 miliarde de dolari (11,3 miliarde de euro) în al treilea trimestru, aproape atingând profiturile-record pe care le-a obținut în trimestrul anterior.

În ultimele două trimestre, ExxonMobil, Chevron, Chevron, Shell, BP, ConocoPhillips și TotalEnergy au obținut profituri de peste 100 de miliarde de euro, adică mai mult decât au obținut anul trecut și de aproape trei ori mai mult decât în aceleași trimestre din 2021.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE