Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Olandezii se tem de o criză a combustibilului, din cauza stopării importurilor de petrol rusesc

Micile benzinării din Țările de Jos se tem că vor rămâne fără combustibil, din cauza stopării importurilor de petrol rusesc, însă, chiar dacă olandezii sunt speriați de o criză a motorinei, companiile locale spun că vor face față consumului intern.

În timp ce Franța trebuie să facă față crizei de combustibil, Țările de Jos s-ar putea confrunta și ele cu probleme, deoarece Bruxelles-ul avertizează că temerile privind o penurie a motorinei cresc.

UE se aprovizionează în mare parte cu petrol rusesc

Uniunea Europeană se aprovizionează în mare parte cu petrol rusesc, iar importurile acestea urmează să fie interzise. Chiar și așa, un furnizor local susține că situația nu este atât de rea pe pământ olandez.

Erik Klooster, director VEMOBIN: „Cu siguranță nu în Țările de Jos. Avem o poziție foarte favorabilă în Țările de Jos. Producem de trei, până la patru ori mai mult decât consumăm. Este adevărat că situația în toată Europa este oarecum îngrijorătoare. Vedem că stocurile sunt foarte scăzute. În plus, ne așteptăm să fie importată mai puțină motorină, ceea ce va crea mai multe probleme.”

Companiile petroliere din întreaga lume caută alternative la petrolul și motorina rusești

Compania energetică BP se mândrește cu una dintre cele mai mari rafinării din Europa, la Rotterdam. În timp ce micile benzinării independente spun că s-ar putea să rămână fără combustibil din cauza scăderii importurilor rusești, CEO-ul filialei olandeze a BP susține că gigantul este bine pregătit.

Karen De Lathouder, director executiv al BP: „Înainte, aproximativ o treime din țițeiul pe care îl folosim aici provenea din Rusia. Am încetat să-l mai folosim la sfârșitul lui februarie, când a apărut situația teribilă din Ucraina.”

Cu toate acestea, pe măsură ce apar noi sancțiuni occidentale împotriva Rusiei, menite să paralizeze mașina de război a lui Putin, companiile petroliere din întreaga lume caută alternative la petrolul și motorina rusești.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE