Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Răzvan Lucescu strălucește în Grecia. A luat titlul cu PAOK în ultima etapă și e printre puținii antrenori români care chiar reușesc în fotbalul mare

România își poate număra pe degete antrenorii pe care i-a dat în fotbalul mare...antrenori care au obținut și trofee la nivel european. După ce Mircea Lucescu a făcut istorie în Turcia și Ucraina, dinastia Lucescu continuă, iar fiul său, Răzvan, impresionează în Grecia, de câțiva ani. Tocmai a reușit un titlu dramatic cu PAOK Salonic, pe care l-a obținut chiar în ultima etapă din campionat, printr-o victorie tocmai pe terenul rivalei locale Aris.

A fost un 2-1 electrizant pentru PAOK, rezultat echivalent cu al doilea titlu luat de Lucescu la cârma acestei echipe. Pe primul l-a reușit în 2019 și l-a obținut la o diferență de cinci puncte în fața locului secund, iar pe acesta l-a luat cu două puncte peste Aris.

Răzvan Lucescu, campion cu PAOK

Mai sunt antrenori români care au câștigat trofee în străinătate, dar au făcut-o, de cele mai multe ori, în țările arabe sau în campionate care nu au greutate.

Cazul lui Răzvan Lucescu este unul interesant și chiar atipic, dacă avem în vedere că el a antrenat și în țările arabe și a obținut trofee și acolo: Cupa Ligii cu El Jaish (Qatar) în 2013, Liga Campionilor Asiei cu Al-Hilal în 2019, campionatul în Arabia Saudită cu Al-Hilal în 2020 și Cupa Regelui în același sezon.

Însă adevăratul examen de maturitate, ca antrenor, l-a dat la PAOK. În primul său mandat (august 2017 - iunie 2019), a reușit să obțină acel titlu de poveste pe care PAOK îl aștepta de 34 de ani. Tot în acel sezon, Lucescu a luat și Cupa Greciei, trofeu pe care îl mai obținuse și cu un an înainte.

În Grecia, parcursul lui Lucescu jr a început la Xanthi, echipă pe care a antrenat-o din septembrie 2014 până în mai 2017 și cu care a jucat o finală de Cupă a Greciei. Mandatul său la Xanthi a urmat după un scurt intermezzo la Petrolul, după ce, anterior, fusese la El Jaish, în Qatar. A fost prima echipă pe care a antrenat-o în străinătate.

Multă lume spune că, odată ce un antrenor ajunge în țările arabe, este aproape imposibil să mai poată fi numit pe banca vreunei echipe europene, din mai multe puncte de vedere. Iar asta pentru că se discută mult despre nivelul fotbalului din țările arabe, în comparație cu cel din Europa.

Alt aspect se referă la bani, pentru că se știe că arabii plătesc regește. Astfel, să pleci de la "petrodolarii" arabi, la mult mai puțini bani, este greu pentru un antrenor. Numai că Lucescu a făcut-o. La acea vreme, a spus că vrea să-și demonstreze valoarea și în fotbalul european.

Răzvan Lucescu, rege în Grecia

Parcursul carierei sale a continuat cu acel prim mandat de doi ani la PAOK, urmat de o nouă aventură în Golf, la Al-Hilal, atunci când mulți au spus că, de această dată, nu prea mai văd șanse ca el să revină în Europa. Dar a făcut-o...din nou. Și tot pe banca lui PAOK, unde a revenit în iulie 2021.

Actualul contract, pe care și l-a înnoit în februarie 2024, este scadent în iunie 2027. Dovadă că patronul îl prețuiește atât de mult este și clauza de reziliere pe care i-a stabilit-o: 7 milioane de euro. Suma este una de domeniul SF, având în vedere că vorbim despre un antrenor, nu despre un jucător.

  • Cu trupa din Salonic, Lucescu a mai câștigat două Cupe ale Greciei.

Astfel, se poate spune că Lucescu jr este unul dintre cei mai de succes antrenori din istoria clubului elen, dacă nu chiar cel mai de succes. A obținut patru din cele 12 trofee din existența de 98 de ani a clubului. Dintre acestea, două au fost titluri de campioană a Greciei, ceea ce se obține rar și greu, dacă avem în vedere că acolo există granzii Olympiacos și Panathinaikos, care se luptă an de an pentru trofee.

Faptul că a reușit asemenea performanțe pe banca unei echipe care nu este obișnuită cu trofeele reprezintă o garanție a succesului pentru conducătorii clubului grec.

"Un titlu cu PAOK contează cât alte zece", a spus Lucescu imediat după performanță. Așa au spus și marii specialiști din fotbal.

De-a lungul timpului, primul antrenor român care a impresionat la nivel european a fost Ștefan Kovacs, cel care a imprimat acel "fotbal total" la Ajax în perioada 1971-1973. În afară de el, mai putem să-l menționăm pe Ladislau Boloni, cu performanțele sale de pe banca lui Sporting Lisabona. În rest, nu prea mai găsim antrenori români cu performanțe la nivel de echipe europene.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE