Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Războiul din Ucraina: Primarul Kievului anunță multiple explozii în centrul capitalei

Primarul Kievului a raportat miercuri mai multe explozii în capitala ucraineană, pentru prima dată în ultimele săptămâni. Vitali Klitschko a scris într-o postare pe Telegram că au avut loc explozii într-un cartier central al capitalei, care găzduiește numeroase agenții și clădiri guvernamentale. El a spus că echipele municipale sunt la fața locului și că sunt așteptate mai multe detalii.

Atacuri aeriene rusești în întreaga țară

Hărțile serviciilor de urgență au arătat că Kievul și regiunea din jurul lui au fost sub alertă de sirene de raid aerian timp de aproximativ 20 de minute înainte de explozii, relatează Reuters, adăugând că exploziile au fost auzite de martorii proprii.

Rapoartele care îl citează pe primar spun că forțele de apărare aeriană ale Ucrainei au doborât miercuri 10 drone autoexplozive în regiunea Kiev și deasupra capitalei. Autoritățile ucrainene au declarat că, în timpul ultimei runde de atacuri din 5 decembrie, peste 60 din cele 70 de lovituri au fost interceptate de sistemele de apărare aeriană.

Exploziile raportate au loc în contextul în care Ucraina s-a confruntat în ultimele săptămâni cu numeroase atacuri aeriene rusești în întreaga țară, vizând în mare parte infrastructura, precum și cu lupte continue de-a lungul liniilor de front din regiunile estice și sudice.

Nu a fost imediat clar care au fost țintele sau dacă au fost vizate obiective civile, administrative sau militare.

Arme mai avansate pentru Ucraina

Oficiali americani au declarat marți că Statele Unite sunt pe cale să aprobe trimiterea unei baterii de rachete Patriot în Ucraina, dând curs unei cereri urgente a liderilor ucraineni, disperați de arme mai robuste pentru a doborî rachetele rusești care se apropie.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a făcut presiuni asupra liderilor occidentali încă de luni pentru a furniza arme mai avansate pentru a ajuta țara sa în războiul cu Rusia.

Patriot ar fi cel mai avansat sistem de rachete sol-aer pe care Occidentul l-a furnizat Ucrainei pentru a ajuta la respingerea atacurilor aeriene rusești în războiul dintre cele două țări, care a izbucnit odată cu invazia Rusiei în Ucraina la 24 februarie.

Oficialii americani au mai declarat săptămâna trecută că Moscova a căutat în Iran pentru a realimenta armata rusă cu drone și rachete sol-sol.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE