Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Războiul din Ucraina : Femeile luptă pe front în uniforme prea largi și bocanci prea mari

Publicat de: Euronews

De la începutul războiului, aproape 60 de mii de femei s-au înrolat în armata ucraineană. Unele sunt asistente medicale, altele luptă împotriva soldaților Moscovei. Nevoile femeilor ajunse pe front sunt mari. Voluntarii încearcă acum să le facă rost de uniforme, încălțăminte călduroasă și produse de igienă.

De ce au nevoie femeile care pleacă pe front

Maria este una din zecile de mii de ucrainence care nu acceptă să stea indiferentă și se pregătește acum să plece pe front. Pentru asta, ea are nevoie de o uniformă adecvată, încălțăminte călduroasă și lenjerie comodă.

„În câteva zile, vom fi trimiși pe prima linie a frontului și ne pregătim de asta. Vom apăra granițele țării noastre”, spune Maria.

O altă voluntară, Xenia, a început să adune uniforme pentru femeile din armată după ce cumnata ei a mers pe front chiar la începutul războiului lansat de Rusia în Ucraina. Anastasia este o altă ucraineancă care, odată ajunsă pe front, a văzut cât de greu le este femeilor să reziste frigului în uniformele prea largi și bocancii cu câteva mărimi mai mari. În urma demersurilor voluntarelor, uniformele sunt croite acum la o fabrică din Harkov.

Xenia Drahaniuk, voluntar: „Armata noastră nu era pregătită pentru faptul că în armată ar apărea atâtea femei. Prin urmare, au nevoie de mai multe uniforme și încălțăminte de mărimi mici.”

De la începutul războiului, 350 de femei care luptă în linia întâi au primit distincții de stat pentru faptele eroice de pe câmpul de luptă. Nu toate femeile plecate pe front au și supraviețuit. Inna Derusova, sergent medical al armatei, și sergentul Katerina Stupitskaya au primit titlul de Erou al Ucrainei post-mortem.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE