Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Război Israel-Hamas, ziua 52. Armistiţiul între Israel şi Hamas a fost prelungit cu două zile

Armistițiul dintre Israel și Hamas a intrat luni în ultimele 24 de ore, iar gruparea s-a declarat dispusă să prelungească această pauză, în timp ce președintele american Joe Biden a declarat că speră că aceasta va continua atât timp cât vor fi eliberați ostaticii.

Hamas a eliberat duminică alte 17 persoane în cel de-al treilea schimb de ostatici și prizonieri în cadrul acordului de încetare a focului de patru zile care a început vineri, în timp ce Israelul a eliberat 39 de deținuți palestinieni.

Urmărește evenimentele din ziua 51 a războiului Israel - Hamas.

Sumar:

  • Egiptul, Qatar și SUA fac presiuni pentru prelungirea armistițiului de patru zile.
  • Netanyahu, adresându-se forțelor israeliene din Gaza, a declarat: "Nimic nu ne va opri". El i-a mai spus lui Biden că va prelungi armistițiul cu o zi pentru fiecare 10 prizonieri suplimentari eliberați.
  • Peste 14.854 de palestinieni uciși în Gaza din 7 octombrie. În Israel, bilanțul oficial este de 1.200 de morți.
  • Președintele american Joe Biden vrea prelungirea armistițiului. ”Acesta este obiectivul meu”.
  • Armistiţiul între Israel şi Hamas a fost prelungit cu două zile.
27/11/2023 , 19:20

Armistiţiul între Israel şi Hamas a fost prelungit cu două zile, anunţă Qatarul

Armistiţiul de patru zile în luptele dintre Israel şi Hamas, încheiat în cadrul unui acord intrat în vigoare vineri, va fi prelungit cu două zile, a declarat luni Qatarul, ţară ce mediază acest acord, informează AFP şi Reuters.

În timp de armistiţiul în vigoare este pe punctul să expire marţi la orele 07:00 (05:00 GMT), "statul Qatar anunţă că, în cadrul medierii în curs, un acord a fost încheiat pentru a prelungi armistiţiul umanitar cu două zile în Fâşia Gaza", a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor externe qatarez, Majed Al-Ansari, pe platforma X, fosta Twitter.

La rândul său, mişcarea palestiniană Hamas a declarat luni că a convenit cu Egiptul şi Qatarul asupra unei extinderi cu două zile a armistiţiului cu Israelul, în aceleaşi condiţii ca armistiţiul precedent de patru zile.

"S-a ajuns la un acord cu fraţii din Qatar şi Egipt pentru extinderea armistiţiului umanitar temporar cu alte două zile, în aceleaşi condiţii ca armistiţiul precedent", a anunţat Hamas într-o convorbire la telefon cu Reuters.

27/11/2023 , 16:59

Armistițiul se încheie în câteva ore. Zeci de lideri, inclusiv ai uniunii europene, caută soluții care să aducă pacea

Încetarea temporară a războiului în Gaza ar putea fi prelungită. Negociatorii egipteni, qatarezi și americani sunt aproape de a conveni asupra unei extinderi a armistițiului, dar încă discută pentru cât timp și câți prizonieri vor fi eliberați, anunță surse din serviciile secrete de la Cairo. În acest timp, delegații ale statelor Uniunii Europene și ale țărilor din Orientul Mijlociu și Africa de Nord discută în Spania, în căutarea unui compromis.

Un purtător de cuvânt al guvernului israelian spune că organizația palestiniană Hamas este conștientă de disponibilitatea Israelului de a prelungi armistițiul în schimbul eliberării a încă 50 de ostatici ținuți în Gaza. Iar Autoritatea Palestiniană are și ea un mesaj. Qatarul, Egiptul, SUA, Uniunea Europeană și Spania lucrează pentru a prelungi actuala pauză de patru zile, transmite ministrul de externe al autorității. Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene Josep Borrell spune că pauza ar trebui prelungită pentru a o face durabilă și de lungă durată.

Josep Borrell, înalt reprezentant al uniunii europene: ”Mult prea multe sunt în joc pentru noi toți. Stabilitatea regională, securitatea internă, coeziunea și deschiderea societăților noastre. Credibilitatea ordinii bazate pe reguli. Capacitatea noastră colectivă de a coopera în abordarea provocărilor comune, de la terorism la migrația ilegală. Pacea dintre Israel și Palestina a devenit un imperativ strategic pentru întreaga comunitate euro-mediteraneeană și dincolo de aceasta.”

Declarațiile șefului diplomației europene sunt făcute în fața a 42 de delegații, reunite la Barcelona. Discuțiile sunt găzduite de Uniunea pentru Mediterana. În acest timp, câțiva palestinieni protestează în fața clădirii unde au loc discuțiile.

Haia Alau, palestiniană din Cisiordania: ”În 2008, în 2020, în 2021, în 2022, Israelul a făcut întotdeauna același lucru. Pur și simplu nu se opresc. Nu se opresc. Nu cred că (acest summit) își va atinge obiectivul de a-i opri. Liderii de aici trebuie să arate putere și hotărâre pentru a le spune să se oprească. Pentru că este suficient.”

Acordul privind eliberarea ostaticilor răpiți de militanții Hamas este un proces diplomatic complex și pe mai multe niveluri. Multe părți sunt implicate în negocierile care au dus până acum la eliberarea a 58 de ostatici din Gaza și a 117 prizonieri palestinieni începând de vineri. Termenii acordului Israel-Hamas, care urmează să expire la miezul nopții, ora locală, prevăd eliberarea a 50 de ostatici israelieni în schimbul a 150 de palestinieni.

27/11/2023 , 10:58

Președintele american Joe Biden vrea prelungirea armistițiului. ”Acesta este obiectivul meu”

Președintele american Joe Biden a afirmat că obiectivul Statelor Unite este de a prelungi armistițiul dintre Israel și gruparea Hamas pentru a fi trimise mai multe ajutoare umanitare în Fâșia Gaza.

”Acesta este obiectivul meu, acesta este obiectivul nostru, ca această pauză să fie menținută și după ziua de mâine, astfel încât să vedem în continuare mai mulți ostatici eliberați și să trimitem mai multe ajutoare umanitare celor care au nevoie în Fâșia Gaza”, a afirmat Joe Biden, duminică, potrivit The Guardian.

Liderul de la Casa Albă a evidențiat că și-ar dori ca ostilitățile să fie sistate ”câtă vreme ostaticii sunt eliberați”.

De altfel, Hamas și-a manifestat disponibilitatea de a prelungi armistițiul. O sursă a afirmat pentru agenția France Presse că gruparea le-a transmis mediatorilor că este dispusă ca armistițiul să fie prelungită cu ”două până la patru zile”.

Asupra Israelului sunt exercitate presiuni din partea rudelor ostaticilor și a aliaților pentru a prelungi armistițiul și a efectua mai multe eliberări.

Premierul Benjamin Netanyahu a anunțat că a discutat cu președintele american Joe Biden și că ar saluta prelungirea armistițiului temporar dacă aceasta ar implica eliberarea a 10 prizonieri în fiecare zi de extindere.

De asemenea, ministrul chinez de Externe, Wang Yi, va efectua miercuri o vizită la New York pentru a găzdui o sesiune a Consiliului de Securitate a ONU pe tema conflictului Israel-Hamas, a anunțat Ministerul de Externe al Chinei.

"China își exprimă speranța că, prin găzduirea acestei reuniuni, putem contribui la încetarea focului", a declarat purtătorul de cuvânt Wang Wenbin, potrivit Reuters.

Ministrul israelian al Apărării avertizează că luptele ar putea continua încă două luni după expirarea armistițiului

Oficialii ONU au precizat că livrările de ajutoare umanitare nu au fost atât de mari pe cât ar fi fost necesar în Fâșia Gaza, după șapte săptămâni de război.

De asemenea, membrii Hamas s-au arătat nemulțumiți de faptul că Israelul nu a respectat termenii acordului.

În schimb, ministrul israelian al Apărării, Yoav Gallant, a catalogat încetarea temporară a focului drept "un scurt răgaz, la sfârșitul căruia luptele vor continua intens”. Oficialul israelian a estimat că ar putea avea loc încă două luni de lupte.

27/11/2023 , 09:36

Israelul afirmă că a primit o listă cu nume suplimentare de prizonieri palestinieni în vederea eliberării

Biroul premierului israelian a confirmat că a primit o altă listă de nume de prizonieri palestinieni care urmează să fie eliberați și că discuțiile continuă.

Anterior, presa israeliană a relatat că Hamas nu a furnizat încă numele celor 11 prizonieri deținuți în Gaza care ar urma să fie eliberați luni.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE