Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Război Israel - Hamas: SUA au exprimat Israelului ''îngrijorarea'' cu privire la victimele civile din Fâşia Gaza

"Avem îngrijorări şi le-am exprimat cu privire la ofensiva militară" israeliană din Fâşia Gaza şi impactul acesteia asupra populaţiei civile, a declarat miercuri purtătorul de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate al Casei Albe, John Kirby, după ce preşedintele american Joe Biden a vorbit despre bombardamentele "fără discriminare" ale israelienilor, notează AFP.

John Kirby a subliniat într-o conferinţă de presă că Israelul şi-a exprimat "intenţia" de a reduce la minim pierderile civile în Fâşia Gaza şi a adăugat: "Este important ca rezultatele să fie la înălţimea acestei intenţii".

Declarații dure din partea lui Joe Biden

Aceste comentarii au urmat după declaraţiile fără precedent ale preşedintelui american care a estimat marţi că Israelul riscă să piardă sprijinul comunităţii internaţionale din cauza bombardamentelor sale "fără discriminare" asupra Fâşiei Gaza.

Este cea mai severă critică exprimată de Statelor Unite, principal susţinător al Israelului, de la atacul fără precedent al Hamas din 7 octombrie pe teritoriul israelian care a fost urmat de o vastă ofensivă israeliană, concretizată printr-o operaţiune terestră şi bombardamente mortale asupra enclavei.

John Kirby a căutat să relativizeze divergenţele, în prezent publice, dintre administraţia Biden şi guvernul premierului Benjamin Netanyahu, asigurând că nu este un "mesaj nou" din partea preşedintelui american.

De asemenea, el a încercat să atenueze impactul altor declaraţii făcute de Joe Biden, care a afirmat că Israelul trebuie să-şi "schimbe" strategia pe termen lung şi care a deplâns opoziţia actualului guvern faţă de o soluţie cu două state împreună cu palestinienii.

"Nu îi dictăm" executivului israelian ce trebuie să facă, a ţinut să adauge purtătorul de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE