Comutatoarele de control al combustibilului au fost trecute de pe „RUN” pe „CUTOFF” înainte ca avionul Air India să se prăbușească luna trecută, relevă un raport preliminar al Biroului Indian de Investigații în Accidente Aeriene (AAIB), publicat sâmbătă dimineață, scrie Euronews.com.
Imediat după decolare, iar avionul ajunsese la viteza maximă înregistrată de 180 de noduri, „comutatoarele de oprire a combustibilului pentru motoarele 1 și 2 au trecut de la poziția RUN la CUTOFF, unul după altul, în decurs de o secundă”, ceea ce a dus la pierderea tracțiunii motoarelor la scurt timp după desprinderea de pe pistă, conform raportului.
La scurt timp după ce ambele comutatoare au fost dezactivate, ele au fost repornite. Unul dintre piloți a transmis mesajul de urgență „MAYDAY MAYDAY MAYDAY”, dar avionul nu a mai reușit să își recapete puterea suficient de repede după ce începuse deja să piardă altitudine.
Zborul a durat aproximativ 30 de secunde înainte de prăbușire. Raportul mai arată că, înregistrarea din cabina de pilotaj a surprins momentul în care unul dintre piloți întreba de ce fusese oprit combustibilul, iar celălalt răspundea că nu el a făcut asta.
Raportul nu precizează cum ar fi putut fi acționat comutatorul în mod accidental, și nu recomandă nicio acțiune împotriva Boeing.
Experții în aviație au explicat că aceste comutatoare nu pot fi comutate accidental, din cauza poziționării lor în spatele manetelor de forță și a mecanismului de blocare proiectat special pentru a preveni oprirea neintenționată.
Accidentul a avut loc pe 12 iunie, când un avion Air India Boeing 787-8 Dreamliner, care trebuia să zboare spre Londra, s-a prăbușit în orașul Ahmedabad, din nord-vestul Indiei. Imediat după ce a trecut de gardul aeroportului, aeronava a început să piardă altitudine și s-a prăbușit peste un cămin al personalului medical.
Aeronava transporta 230 de persoane, iar toți pasagerii, cu excepția unuia, au murit.
Air India a transmis că cooperează pe deplin cu autoritățile care anchetează accidentul.
„Air India colaborează îndeaproape cu toate părțile implicate, inclusiv autoritățile de reglementare. Continuăm să oferim tot sprijinul necesar AAIB și altor instituții în desfășurarea anchetei”, se arată într-o declarație oficială.