Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Raport ONU: Creștere alarmantă a numărului de persoane care consumă droguri la nivel global

Criza globală a drogurilor este într-o stare alarmantă, pe fondul unui nivel record al ofertei și a creșterii abilităților rețelelor de trafic. Aceste două fenomene reprezintă o provocare semnificativă pentru serviciile de sănătate și eforturile autorităților în combaterea criminalității, conform ultimului Raport mondial al Agenției ONU pentru combaterea drogurilor și criminalității.

La nivel mondial, tot mai mulți oameni consumă droguri. Numărul celor care folosesc droguri injectabile este cu 18% mai mare decât se estima anterior, potrivit ONU. În Viena, în ultima vreme, s-a înregistrat o creștere semnificativă a deceselor legate de folosirea drogurilor.

”Consum droguri da, iau și eu. Cred că persoanele tinere care încep să ia droguri subestimează acest lucru, de fapt, îl subestimează foarte mult... Așa că tinerii consumă și consumă și nici măcar nu știu ce consumă”, a explicat un consumator.

296 de milioane de persoane consumau droguri în 2021

Potrivit celui mai recent Raport mondial al Organizației Națiunilor Unite pentru combaterea traficului de droguri, 296 de milioane de persoane consumau droguri în 2021, cu 23% mai mult decât acum un deceniu. Cea mai frecventă substanță care creează dependență este canabisul, urmată de opioide, amfetamine, cocaină și ecstasy.

Și mai dramatică este creșterea numărului de persoane care suferă de boli asociate consumului de droguri - aproape 40 de milioane. Numărul lor a crescut cu 45% în ultimul deceniu, iar potrivit raportului doar una din cinci persoane se află sub tratament. Dar există și vești bune.

Angela Me, șefa de cercetare și analiză a tendințelor din cadrul UNODC: ”Am văzut, de fapt, că în cazul pandemiei de Covid, multe țări au adoptat metode inovatoare pentru a ajunge la consumatorii de droguri și a le oferi servicii. Astfel, această inovație se dovedește a fi o creștere reală a numărului de persoane la care se poate ajunge și chiar și a numărului de pacienți noi care urmează un tratament. Așadar, acest lucru ne dă speranță.”

Europa Centrală și de Vest rămâne una dintre cele mai mari piețe de cocaină din lume. Deși consumul de cocaină a stagnat în timpul pandemiei, acum pare să fie din nou în creștere. În plus, tendințele recente indică o creștere a consumului de metamfetamină în Europa. Pentru Euronews, Johannes Pleschberger, Viena.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE