Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Răni vindecate cu plasturi invizibili. Terapia revoluționară ar putea vindeca rănile cu 30% mai repede

Oamenii de știință au dezvoltat dispozitive de bio-inginerie ADN, care acționează ca niște plasturi invizibili, pentru a accelera vindecarea rănilor. Terapia revoluționară a fost deja testată pe animale și pe piele umană donată, iar rezultatele arată o vindecare a rănilor cu 30% mai rapidă.

Plasturii invizibili pot intra în interiorul unei răni și pot administra toate proteinele și compușii necesari pentru a determina organele să se vindece mai repede. Asta este ceea ce încearcă să facă oamenii de știință de la Imperial College of London.

Magdalene Ho, bioinginer, Imperial College London: ”Punem buretele în rană, pe piele, și îl incubăm timp de șase zile, apoi comparăm pentru a vedea dacă buretele cu tehnologia noastră produce o creștere mai mare a pielii în burete, în comparație cu cel fără tehnologia TrAPs.”

Cercetătorii au efectuat teste pe animale, iar acum folosesc tehnologia pe piele umană donată. Scopul este să creeze o terapie eficientă pentru rănile complexe, cum ar fi ulcerele diabetice, care se vindecă foarte greu. Potrivit oamenilor de știință, experimentele de până acum arată o îmbunătățire cu 30% a timpului de vindecare. Un alt avantaj important al tehnologiei este că poate fi folosită pentru orice zonă a corpului. 

 Magdalene Ho, bioinginer, Imperial College London: ”Partea bună a tehnologiei TrAPs este că o putem atașa la aproape orice tip de structură sau matrice sau orice tip de plasture. Deci, dacă este pentru piele, ar putea arăta ca o versiune mai mare a bureților. Dar dacă este vorba de oase, de exemplu, ar putea fi în sticlă bioactivă, astfel încât ar putea fi folosit pentru multe aplicații.”

Tehnologia este realizată în laborator, cu ajutorul unui sintetizator de ADN. Acesta construiește molecule de ADN care conțin compuși esențiali ai celulelor vii, care formează structura de bază a ADN-ului.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE