Într-un context electoral tensionat și cu o prezență la vot ce capătă o miză majoră, antropologul Alexandru Dincovici atrage atenția asupra diviziunilor profunde care au marcat campania: teama, resentimentul și lipsa unui plan clar pentru viitor.
Indiferent cine va câștiga, spune el, e nevoie de o diferență clară pentru a evita suspiciunile de fraudă și alte probleme de acest fel.
„Votul are pentru toată România o miză foarte mare ceea ce indiferent de rezultatul pe care îl vom avea în această seară pentur că orice președinte pe care îl vom avea ar trebui să aibă legitimitate mai mare. Indiferent de cât de mare e prezența se pare că lupta e foarte foarte strânsă și pentru că e foarte strânsă ar fi bine ca oricine ar câștiga să fie o departajare foarte mare să nu avem după aceea discuții poate despre fraudare și alte lucruri de genul acesta. Tinerii au fost mai degrabă mânați de teamă decât de speranță.
Nu am vorbit de cealaltă emoție care a fost prezentă în toată această campanie, care a fost ceva un soi de ură sau de resentiment. Candidați care au votat împotrivă și nu despre. Trebuie făcut un plan de viitor care să ne dea speranță pentru că ce știm acum și datele problemei pe care le avem este că suntem într-o criză economică, știm că nu va fi ușor.
Problema cea mai mare e că avem cumva între măsuri nepopulare cu care ne-am mai confruntat, dar mai avem și o variantă în care nu știm absolut nimic și nu știm dacă măsurile de până acum vor fi respectate”, a adăugat Alexandru Dincovici, antropolog.
Jurnalista Magda Grădinaru a vorbit totodată de un fenomen electoral remarcabil în diaspora: revenirea la urne a românilor plecați din țară în urmă cu decenii, în special după șocul mineriadelor.
Mulți dintre aceștia, retrași de ani buni din viața civică, au considerat miza acestor alegeri drept una existențială pentru România, pe fondul contextului regional tensionat. În opinia sa, adevăratul câștigător se va măsura în mobilizarea electoratului.
„Mulți pentru comportamentul nostru electoral din ultimii ani. Interesant și în diaspora, a fost mult. În diaspora s-ar putea să avem de a face și cu un fenomen nou, au ieșit la vot cei din diaspora veche, adică cei care au plecat acum 25-30 de ani din România.
Foarte mulți plecați după descurajările de la mineriade, am vorbit cu câțiva care au plecat atunci după mineriade, pe acel fond creat de deziluziile mineriadei, care nu au mai votat scrutine la rând și acum au venit la vot pentru că miza a devenit brusc existențială pentru România, mă feresc să zic acest lucru pentru că e Ucraina lângă noi. Învingătorul se judecă la prezență”, a declarat jurnalista Magda Grădinaru.