Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Qatargate: Eva Kaili a fost eliberată din închisoare și plasată în arest la domiciliu, potrivit avocatului său

Eva Kaili, europarlamentarul grec care a devenit cea mai cunoscută figură a scandalului de corupție care a cuprins Parlamentul European, a fost eliberată miercuri din închisoare după mai bine de patru luni petrecute în spatele gratiilor.

Deputata va fi acum plasată în arest la domiciliu cu o brățară electronică, a confirmat avocatul ei, Sven Mary, pentru Euronews.com. 

"Nu voi face mai multe comentarii, în afară de faptul că este o decizie logică care a durat prea mult timp pentru a fi luată", a declarat Mary într-o scurtă declarație.

Informația a fost confirmată și de Parchetul federal belgian. Decizia a venit ca o surpriză, deoarece a fost anunțată cu o zi înainte de o înfățișare programată joi dimineață în fața unui judecător.

Arestarea sa, undă de șoc la Bruxelles

Kaili va fi supus unor audieri periodice pentru a prelungi sau a revoca supravegherea electronică. Deputata elenă a fost arestată pentru prima dată la 9 decembrie, când ar fi fost prinsă în flagrant delict, iar imunitatea sa parlamentară a fost imediat ridicată.

Deputata în vârstă de 44 de ani a fost apoi acuzată de participare la o organizație criminală, corupție și spălare de bani, iar ulterior a fost mutată la închisoarea Haren, situată la periferia Bruxelles-ului, ca parte a arestului preventiv.

Arestarea ei a provocat o undă de șoc la Bruxelles și a scos la iveală o investigație privind o schemă de plată în schimbul unor sume "mari" de bani și cadouri "substanțiale" care ar fi fost plătite de Qatar și Maroc pentru a influența elaborarea politicilor europene.

Ambele țări neagă orice abatere.

Poliția belgiană a confiscat peste 1,5 milioane de euro în numerar în zeci de percheziții la domiciliu și la birou.

În urma scandalului, Kaili a fost demisă din funcția de unul dintre vicepreședinții Parlamentului European și i-a fost suspendată calitatea de membră a partidului, o întorsătură dramatică a evenimentelor pentru un deputat considerat o stea în ascensiune în hemiciclu și o personalitate prietenoasă cu presa.

În vârstă de 44 de ani rămâne europarlamentar neafiliat și are dreptul la un salariu după impozitare de 7.146 de euro pe lună.

Un avocat afirmă că anchetatorii nu au reușit să găsească noi dovezi

Kaili a fost una dintre cele cinci persoane arestate și acuzate penal de autoritățile belgiene, alături de partenerul ei de viață Francesco Giorgi, fostul europarlamentar Pier Antonio Panzeri, directorul ONG-ului Niccolò Figà-Talamanca și europarlamentarul belgian Marc Tarabella.

Cei patru bărbați obținuseră deja eliberarea din închisoare, Kaili fiind astfel ultimul inculpat care a obținut o eliberare condiționată.

Echipa sa de apărare, formată din avocatul belgian Sven Mary și avocatul grec Michalis Dimitrakopoulos, a contestat vehement continuarea încarcerării lui Kaili și a făcut presiuni pentru eliberarea acesteia.

Într-un interviu acordat marți în exclusivitate pentru Euronews, Mary a susținut că anchetatorii nu au reușit să găsească noi dovezi care să susțină cazul împotriva lui Kaili și a atacat biroul procurorului pentru că a ținut-o în spatele gratiilor ca pe un "trofeu".

"Doamna Kaili este ridicată ca un simbol pentru a spune: "Chiar dacă dețineți funcții înalte, veți rămâne în închisoare". Și acest lucru este făcut în special pentru a le spune celorlalți legislatori: 'Nu comiteți acte de corupție, pentru că veți merge la închisoare pentru o perioadă lungă de timp'", a declarat Mary pentru Euronews.

Parchetul federal belgian a refuzat să comenteze acuzațiile avocatei.

Acord de recunoaștere a vinovăției

Nu a fost imediat clar dacă Kaili își va petrece arestul la domiciliu în aceeași reședință cu Francesco Giorgi, cu care are o fetiță de doi ani.

Giorgi a lucrat ca asistent parlamentar, mai întâi pentru Pier Antonio Panzeri, presupusul lider din spatele schemei de corupție, și mai târziu pentru Andrea Cozzolino, un europarlamentar italian care se luptă pentru extrădarea din Italia în Belgia.

Panzeri a semnat în ianuarie un acord de recunoaștere a vinovăției cu autoritățile prin care recunoaște participarea sa penală la mită și se angajează să împărtășească detalii "revelatoare" despre schema de bani în schimbul favorurilor.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE