Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Qatargate: Eurodeputatul Marc Tarabella va fi eliberat din închisoare

Europarlamentarul belgian Marc Tarabella este ultimul suspect în scandalul de corupție care a zguduit Parlamentul European care urmează să fie eliberat din închisoare, a confirmat avocatul său pentru Euronews.com.

Plata în numerar pentru favoruri

Tarabella, fost membru al grupului socialist, se va putea întoarce acasă sub supraveghere electronică, a adăugat avocatul. El a fost arestat în februarie și acuzat de participare la o organizație criminală, corupție și spălare de bani în legătură cu un caz de presupusă mită.

Acestea au fost aceleași acuzații cu care s-au confruntat europarlamentarul grec Eva Kaili, partenerul său domestic Francesco Giorgi, fostul europarlamentar Pier-Antonio Panzeri și directorul ONG-ului Niccolò Figà-Talamanca.

Ancheta belgiană s-a axat pe o presupusă schemă de plată în numerar pentru favoruri care a implicat "sume mari" de bani și cadouri "substanțiale" plătite pentru a influența procesul decizional al UE, potrivit autorităților.

Tarabella "a susținut întotdeauna că este nevinovat", a declarat avocatul său pentru Euronews, adăugând că europarlamentarul "nu a primit niciodată bani sau cadouri în schimbul opiniilor sale".

Eliberarea sa în zilele următoare nu a fost încă anunțată de autoritățile belgiene, dar a fost confirmată de doi avocați pentru Euronews.

Eva Kaili rămâne în închisoare

Săptămâna trecută, Pier Antonio Panzeri, un alt suspect despre care se crede în general că este creierul scandalului legat de suspiciuni de mită, a fost eliberat din închisoare după aproape patru luni petrecute în spatele gratiilor.

Între timp, Kaili, fost vicepreședinte al Parlamentului European, rămâne în închisoare.

Tarabella a fost ales pentru prima dată în Parlamentul European în 2004 și a făcut parte din delegația parlamentară pentru relațiile cu Peninsula Arabă, care include Qatar.

În luna noiembrie a anului trecut, el a ținut un scurt discurs în care a apărat reformele muncii din Qatar în contextul Cupei Mondiale FIFA și, ulterior, a votat în favoarea scutirii de vize pentru cetățenii qatarezi și kuweitieni.

Deși casa lui Tarabella a fost percheziționată la începutul anchetei, acesta a fost reținut doar după ce deputații europeni au votat pentru ridicarea imunității sale la începutul lunii februarie.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE