Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Qatar, varianta low-cost. Fanii fotbalului plătesc sute de euro pentru a dormi în deșert, în corturi

Campionatul Mondial de Fotbal este pentru toate buzunarele, susțin organizatorii. Cine are mulți bani a găsit cazare într-un hotel sau pe un imens vas de croazieră, unde sejurul costă șase mii de euro. Cine nu își permite, doarme în deșert, în cort sau într-un container, la 200 de euro pe noapte.

Dorm în mijlocul deșertului

Pentru sute de fani ai fotbalului, drumul spre stadioanele pe care se joacă meciurile Cupei Mondiale începe în fiecare dimineață dintr-o tabără din mijlocul deșertului. Sunt suporterii care nu au găsi locuri în hotelurile din Doha sau cei care vor să trăiască o aventură.

Corturile nu se pot încuia, e mult praf și nu există dozatoare cu bere. În cort există doar un pat și o noptieră. Dar toate pot fi trecute cu vederea.

Andro Chavez, suporter din Mexic: „E foarte departe de Doha, cam la o oră distanță de Doha, dar e frumos. Este altfel, este o experiență diferită. De exemplu, stai ca pe plajă, stai într-un cort. E prima noapte și vrem să ne dăm seama ce e aici. E departe, dar e cu totul altceva.”

O oră distanță cu mașina

La o oră depărtare de cel mai apropiat stadion, și asta mergând cu mașina, fanii fotbalului găsesc totuși ceva cu care să își ocupe timpul. Stau pe șezlonguri sau pe perne, ascultă muzică, beau sucuri, pentru că alcoolul e interzis, și se uită la televizor. Unii spun că le place decorul, dar se plâng de aranjamentele de transport.

Paola Bernal, suporter din Mexic: „Dacă folosești transportul pe care îl oferă (n. red. organizatorii), e complicat. Trebuie să iei un autobuz, apoi un alt autobuz, și abia apoi ajungi la gara Lusail.”

Unii fani petrec noaptea în container

Cine nu vrea să doarmă în cort, în mijlocul deșertului, poată să aleagă un container. Adevărat, tot în deșert, în zona liberă Fan Village, la sud de Doha. Fanii stau înghesuiți între valize, pe un petic de gazon artificial. Locurile din containere sunt unele dintre cele mai ieftine, începand de la aproximativ 200 de euro pe noapte.

Aman Mohammed, suporter din India: „Locul ăsta este dezorganizat. Ospitalitatea este foarte săracă. Foarte săracă. Am venit aici dimineața, dar am stat la coadă foarte mult timp doar pentru a primi camerele. Și când ne-am luat camerele, totul era în dezordine.”

Peste toată aglomerația și zgomotul fanilor zboară aproape fără oprire o mulțime de avioane. Un vechi aeroport din apropiere a fost redeschis, iar de pe el pleacă avioanele pentru navetă, care fac legătura cu locurile unde au loc meciurile Cupei Mondiale.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE