Analiștii de politică externă se întreabă dacă vor exista cu adevărat negocieri între Ucraina și Rusia în climatul actual extrem de tensionat. Profesorul de drept internațional, Cristian Jura, a subliniat atitudinea fermă a Rusiei cu privire la obiectivele sale și condițiile impuse Kievului. Rușii sunt negociatori foarte buni, a precizat Cristian Jura.
Cristian Jura, profesor de drept internațional: „Nu trebuie să uităm că, în conformitate cu informațiile care există în spațiul public, în momentul de față Rusia pregătește o ofensivă masivă. Sunt peste 160.000 de soldați care sunt masați la granițele cu Ucraina și, de asemenea, foarte multă tehnică de luptă.
E interesant de discutat dacă noi vorbim cu adevărat despre negocieri. Rusia are niște obiective clare. În primul rând, ei doresc recunoașterea Crimeii, teritoriu ocupat cu mai mult timp în urmă, dar realitatea este că ei controlează zone importante din Lugansk, Donețk, Herson și Zaporojie. Atunci, obiectivele lor sunt controlul în totalitate asupra acestor regiuni.
Asta este întrebarea până la urmă. Vor exista niște negocieri în care părțile să fie dispuse să facă niște compromisuri? Să cedeze și să ajungă la un consens? Dacă Federația Rusă va veni cu această agendă care este fixă și de la care ei nu doresc să abdice, atunci va fi mai degrabă o discuție: ori acceptați cu condițiile astea și cumva ajungem semnarea unui tratat de pace sau nu acceptați aceste condiții și vom continua acest conflict.
Federația Rusă are în acest moment niște negociatori foarte buni.”
Președintele rus Vladimir Putin este pregătit să avanseze spre o soluție de pace pentru Ucraina, însă obiectivul principal al Moscovei este să își îndeplinească obiectivele. Anunțul a fost făcut duminică de purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, la televiziunea de stat.
Care sunt condițiile Rusiei pentru a opri războiul din Ucraina
În memorandumul rus, publicat de agenția de presă Interfax, se arată că o soluționare a războiului ar necesita recunoașterea internațională a Crimeei - o peninsulă anexată de Rusia în 2014 - și a altor patru regiuni din Ucraina pe care Moscova le consideră ca fiind propriul teritoriu. Ucraina ar trebui să își retragă forțele din toate aceste regiuni.
De asemenea, Moscova cere ca Ucraina să devină o țară neutră și să nu adere la NATO. Printre condiții se numără și protejarea drepturile vorbitorilor de limbă rusă, interzicerea glorificării nazismului și introducerea limbii ruse ca limbă oficială.
Ucraina respinge acuzația de nazism ca fiind absurdă și neagă discriminarea vorbitorilor de limbă rusă.
Rusia și-a oficializat, de asemenea, condițiile pentru o eventuală încetare a focului în vederea unui acord de pace, prezentând două opțiuni care par a fi amândouă nefondate pentru Ucraina.
Prima opțiune, conform textului, era ca Ucraina să înceapă o retragere militară completă din regiunile Luhansk, Donețk, Zaporojie și Herson. Dintre acestea, Rusia controlează pe deplin prima, dar deține doar aproximativ 70 % din restul.
A doua variantă a fost un pachet care ar cere Ucrainei să înceteze redesfășurările militare și să accepte oprirea furnizării de ajutor militar, comunicații prin satelit și informații din străinătate. Kievul ar trebui, de asemenea, să ridice legea marțială și să organizeze alegeri prezidențiale și parlamentare în termen de 100 de zile.