Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

China salută "noua eră" a relațiilor cu Rusia. Cele două țări vor colabora pentru a "menține securitatea și stabilitatea globală și regională"

China a "intrat într-o nouă eră" cu Rusia, a declarat duminică ministrul Apărării. În timpul unei întâlniri cu președintele rus Vladimir Putin, Li Shangfu a lăudat legăturile "puternice" ale Chinei cu Moscova, care "depășesc alianțele politico-militare din perioada Războiului Rece".

"Aceasta este prima mea vizită în străinătate de când am preluat funcția de ministru al apărării", a declarat el. "Am ales în mod special Rusia, pentru a sublinia natura specială și importanța strategică a relațiilor noastre bilaterale."

Relația dintre cele două țări

În martie, liderul chinez Xi Jinping s-a întâlnit cu Putin la Moscova. Cei doi s-au angajat să consolideze legăturile strategice și au atacat Occidentul pentru "subminarea" securității internaționale.

Ambii au lăudat viitoarea "nouă eră" a relațiilor cu Occidentul, făcând aluzie la rezistența lor față de ordinea condusă de SUA. La momentul respectiv, Beijingul nu a promis că va oferi Rusiei un ajutor letal, așa cum se temeau unii din capitalele occidentale.

În cadrul întâlnirii de duminică, transmisă de televiziunea rusă, ministrul Apărării, Li, a declarat că China este "dispusă să colaboreze cu Rusia" pentru a "consolida comunicarea strategică între cele două armate".

El a mai spus că cele două părți vor coopera pentru "a aduce noi contribuții la menținerea securității și stabilității globale și regionale". Cu toate acestea, el nu a menționat în niciun moment conflictul din Ucraina.

Această ultimă întâlnire diplomatică între oficialii ruși și chinezi are loc la două zile după o vizită la Beijing a ministrului german de externe Annalena Baerbock. Aceasta a îndemnat Beijingul să ceară "agresorului rus să oprească războiul" din Ucraina, afirmând că "nicio altă țară nu are mai multă influență asupra Rusiei decât China".

Anterior, președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a îndemnat, de asemenea, Beijingul să joace un rol mai important în rezolvarea crizei.

Putin a lăudat cooperarea militară dintre cele două țări

"Lucrăm în mod activ prin intermediul departamentelor militare, schimbăm în mod regulat informații utile, cooperăm în domeniul cooperării tehnico-militare și desfășurăm exerciții comune", a declarat președintele rus.

"Acesta este, fără îndoială, un alt domeniu important care consolidează natura ... relației noastre".

Beijingul s-a declarat oficial neutru față de războiul din Ucraina, deși nu a condamnat niciodată public Rusia. Xi nu a discutat încă cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

În februarie, China a publicat un plan de pace în 12 puncte pentru luptele din Ucraina, afirmând că se opune cu fermitate oricărui atac asupra civililor. Deși a făcut apel la toate țările să respecte suveranitatea reciprocă - inclusiv a Ucrainei - propunerea sa a fost respinsă categoric de Kiev și de aliații săi occidentali. Aceasta nu includea retragerea trupelor rusești de pe teritoriul ucrainean.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE