Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Putin i-a spus lui Viktor Orban că are o ”problemă” cu bazele americane din România și Polonia. ”Nu mai poate dormi liniştit noaptea”

Premierul Ungariei, Viktor Oban, a declarat într-un interviu acordat publicației elvețiene Weltwoche că președintele rus i-a spus că problema sa „sunt bazele de rachete americane amplasate în România şi în Polonia, precum şi posibila extindere a NATO în Ucraina şi Georgia”, conform agenției MTI, citată de Hirado.hu.

Orban a afirmat că s-a întâlnit ultima oară cu președintele rus Vladimir Putin, cu două săptămâni înainte de izbucnirea războiului din Ucraina. Șeful Guvernului de la Budapesta a precizat că nu apartenența Ungariei la NATO reprezintă o problemă, ci a Ucrainei și Georgiei.

”Problema lui Putin”, mi-a spus acesta, “sunt bazele de rachete americane amplasate în România şi în Polonia, precum şi posibila extindere a NATO în Ucraina şi Georgia pentru a amplasa armament acolo. În plus, americanii au anulat tratate importante de dezarmare. De aceea, Putin nu mai poate dormi liniştit noaptea”, a afirmat Viktor Orban, potrivit sursei citate.

Premierul ungar a subliniat că a înțeles „ce a spus Putin. Dar nu accept ceea ce a făcut”.

Viktor Orban: ”Vor să ne forţeze să intrăm în război şi nu-i interesează prin ce mijloace”

De asemenea, Viktor Orban a amintit că în Ucraina „trăiesc şi maghiari” care ”sunt chemaţi la arme şi, dintre ei, sute mor pe front”. Șeful Executivului de la Budapesta a subliniat că Ungaria își dorește pace.

”Ne rugăm şi avem încredere în Bunul Dumnezeu că va duce părţile beligerante la raţiune. Ne aflăm sub o presiune permanentă. Vor să ne forţeze să intrăm în război şi nu-i interesează prin ce mijloace. Până acum, am reuşit să rezistăm. Asta îmi dă speranţă.

Conducerea politică a Ungariei este suficient de puternică pentru a ne feri ţara de război. Spun acest lucru cu umilinţa cuvenită şi, în acelaşi timp, cu încredere”, a mai spus Orban,

Scenariul lui Orban în cazul în care Rusia pierde războiul: „Ar fi un cutremur devastator”

Despre războiul din Ucraina, Orban a precizat că ”Europa s-a retras din dezbatere”.

”Recunosc mai des interesele americane decât cele europene în deciziile luate la Bruxelles (...) Astăzi, americanii au ultimul cuvânt”, a mai precizat premierul ungar.

De asemenea, liderul de la Budapesta a menționat că nu-şi doreşte nici măcar să-şi imagineze ce s-ar întâmpla dacă Rusia ar pierde războiul.

“Rusia este o putere nucleară. Acesta ar fi un şoc geopolitic, un potenţial cutremur, devastator la scară globală, mult mai rău decât prăbuşirea Iugoslaviei. Simplul fapt că astfel de scenarii sunt luate, acum, cu uşurinţă în Occident, arată o detaşare îngrijorătoare, chiar înspăimântătoare faţă de realitate, demonstrează lipsa de percepere a riscurilor existente ale propriilor politici”, a subliniat premierul ungar.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE