Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

UPDATE: Rusia acuză că ”sabotori ucraineni” au trecut granița în regiunea Bryansk și ar fi atacat civili. Kievul denunță o ”provocare deliberată” a Moscovei

Oficiali ruși au anunțat că "sabotori ucraineni" au trecut în vestul Rusiei și au atacat câteva sate, scrie AP, care a preluat informații de la agenția Tass. Serviciul Federal de Securitate al Rusiei susține că s-au dat lupte în regiunea Bryansk, în timp ce ucrainenii acuză Moscova de ”provocare deliberată”.

02/03/2023 , 14:22

Ucraina acuză Rusia de „provocare deliberată”

Preşedinţia ucraineană a denunţat joi ca pe o "provocare deliberată" a Moscovei informaţiile difuzate de autorităţile ruse privind infiltrarea unor "sabotori" ucraineni într-o regiune frontalieră rusă, relatează AFP, reliat de Agerpres.

"Povestea privind grupul de sabotaj ucrainean în Rusia este o provocare deliberată clasică. Rusia vrea să-şi înspăimânte populaţia pentru a-şi justifica" invazia din Ucraina, a postat pe Twitter Mihailo Podoliak, consilier al preşedinţiei.

El a sugerat că incidentul raportat de serviciile ruse de securitate şi de guvernatorul local în regiunea frontalieră Briansk ar putea fi legat de acţiunea "partizanilor" ruşi, care operează utilizând metode de gherilă.

"Mişcarea partizanilor în Rusia se întăreşte şi devine mai agresivă. Temeţi-vă de partizanii voştri...", a mai afirmat Podoliak.

02/03/2023 , 14:09

Putin și-a anulat o vizită, în urma incidentului. Vineri, Consiliu de Securitate

Conform Tass, Vladimir Putin și-ar fi anulat o vizită pe teritoriul Rusiei. Vineri se va reuni și Consiliul de Securitate - aparent nu unul de urgență, ci conform planului.

Tass a raportat, citând un oficial de securitate sub protecția anonimatului, că satele Sushany și Lyubechane, au fost atacate de "câteva zeci de luptători înarmați". Alexander Bogomaz, guvernatorul regiunii Bryansk, care se învecinează cu Ucraina, a declarat că grupul a tras asupra unui vehicul din Lyubechane, ucigând un bărbat și rănind un copil de 10 ani. Tot acesta susține că o dronă ucraineană ar fi lovit și o casă din Sushany.

Agenția rusă de știri Tass, preluată de AP, citează Serviciul Federal de Securitate, care susține că activitățile de eliminare a naționaliștilor ucraineni înarmați care au încălcat frontiera de stat sunt în plină desfășurare. Conform forțelor de ordine ruse, sabotorii ar fi luat până la șase ostatici.

Ar fi cel de-al doilea incident de pe teritoriul Rusiei, de la debutul invaziei în Ucraina, pe 24 februarie 2022. AP îl numește un alt indiciu după atacurile cu drone, de la începutul săptămânii, că Kievul ar putea împinge confruntările pe teritoriu rusesc, expunând slăbiciunile defensive, stânjenind Kremlinul și semănând neliniște în rândul civililor ruși.

Aparenta incursiune de joi a fost "jenantă pentru președintele rus Vladimir Putin", la câteva zile după ce a ordonat Serviciului Federal de Securitate să înăsprească controalele la granița Rusiei cu Ucraina, mai scrie AP.

Bloc bombardat de ruși, în Zaporojie. Cel puțin trei oameni au murit

Între timp, în Ucraina, cel puțin trei oameni au murit, după ce un bloc din orașul Zaporojie a fost bombardat de armata rusă. Clădirea cu cinci etaje a fost distrusă, iar autoritățile se așteaptă ca numărul victimelor să crească

Ucraina a acuzat de mai multe ori Rusia că bombardează intenționat zone rezidențiale - aspect negat de Kremlin. În ianuarie, 44 de oameni au murit în urma unui astfel de asalt cu rachete asupra unei clădiri din Dnipro.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE