Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Putin ar fi aprobat transferul rachetei care a doborât zborul MH17. Ancheta nu continuă din lipsă de probe

O echipă internațională de procurori a anunțat miercuri că există „indicii puternice” potrivit cărora președintele rus Vladimir Putin a autorizat transferul de sisteme antieriene BUK către separatiștii proruși care au folosit o rachetă rusă pentru a doborî avionul Boeing 777 al companiei Malaysia Airlines (zborul MH17) în anul 2014. Cu toate acestea, investigatorii ce fac cercetări în cazul prăbușirii zborului au fost nevoiți să suspende ancheta, pe motiv că nu dispun de probe suficiente pentru urmărirea penală a altor suspecți, relatează AP.

Toate cele 298 de persoane aflate la bordul avionului ce zbura pe ruta Amsterdam-Kuala Lumpur au murit.

Rusia a negat orice implicare în doborârea avionului care s-a prăbușit în estul Ucrainei la data de 17 iulie 2014 și a refuzat să coopereze cu echipa de anchetă internațională.

În concluziile investigației, procurorii olandezi au precizat că „există indicii puternice că președintele rus a decis să furnizeze” un sistem de rachete Buk separatiștilor ucraineni. Un sistem Buk a fost folosit pentru a doborî zborul MH17.

Procuroarea olandeză Digna van Boetzelaer a precizat că, fără cooperarea autorităților ruse, „investigația și-a atins acum limitele. Toate pistele au fost epuizate”.

În noiembrie 2022, un Tribunal olandez a condamnat în lipsă la închisoare pe viaţă trei persoane - doi ruşi şi un ucrainean - pentru doborârea zborului MH17. Unul dintre ruși a fost achitat de instanță.

Instanţa olandeză a concluzionat că obuzul cu care a fost doborât avionul a fost, cel mai probabil, o rachetă sol-aer de tip BUK, a fost lansată din zona controlată de separatiştii pro-ruşi din estul Ucrainei, iar Rusia avea controlul asupra acestora.

Rusia a negat orice implicare în atacul asupra zborului MH17 şi a refuzat să extrădeze suspecţii, susţinând că extrădarea ar fi ilegală potrivit legislaţie ruse.

Potrivit Agerpres, avionul Boeing 777 aparţinând companiei Malaysia Airlines, ce zbura pe 17 iulie 2014 pe ruta Amsterdam - Kuala Lumpur, s-a prăbuşit în estul Ucrainei. Olanda este ţara care a avut cele mai multe victime în accident (193 dintre cele 298 de persoane aflate la bord) şi în consecinţă şi-a asumat conducerea investigaţiei.

Premierul olandez Mark Rutte şi-a manifestat miercuri dezamăgirea după anunţul despre suspendarea anchetei, dar a promis că ţara sa va continua să încerce să tragă la răspundere Rusia pentru doborârea avionului civil.

"Vom continua să cerem socoteală Federaţiei Ruse pentru rolul său în această tragedie", a menţionat Rutte într-o declaraţie.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE