Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Protestele pro-Palestina ajung și în Australia: Universitățile au devenit puncte fiebinți ale mitingurilor

Manifestațiile de susținere a cauzei palestinienilor din Fâșia Gaza se extind în lume. Protestatari pro-palestinieni au instalat corturi în campusurile universitare din Australia.

Cu puțin timp înainte, a avut loc o confruntare a acestora cu participanți la un miting al susținătorilor pro-israelieni.

”Agresiunile și intimidarea pe care le-am văzut, abuzul, agresiunea, trebuie să înceteze”

Ceea ce se întâmplă acum în centrele universitare din Australia pare o copie a evenimentelor similare din Statele Unite ale Americii. La Universitatea din Sydney, rânduri de corturi au fost ridicate în fața clădirilor din cărămidă. Spiritele sunt agitate și mai mulți protestatari pro-israelieni și studenți evrei spun că nu se simt în siguranță în campus.

Michael Gencher, director executiv Stand with Us Australia: Nu este vorba despre conflictul de peste mări. Este vorba despre siguranța studenților australieni din campus, iar universitatea nu poate oferi sau garanta acest lucru. Agresiunile și intimidarea pe care le-am văzut, abuzul, agresiunea, trebuie să înceteze.

Studenții cer încetarea războiului din Fâșia Gaza

Studenții care cer încetarea războiului din Fâșia Gaza agită steaguri palestiniene și scandează sloganuri prin care cer încetarea acțiunii militare a Israelului contra grupării islamiste Hamas. Reprezentranții lor spun că nimeni nu este agresat și nu trebuie să se teamă pentru că este doar o dezbatere de idei.

Nick Riemer, Sindicatul Național al Învățământului Terțiar, Universitatea Sydney: Avem un număr foarte mare de oameni aici pentru că există un marș, destul de cinic pentru un loc sigur, care are loc la celălalt capăt al campusului, al unor oameni care pretind că sunt victime, care pretind că nu se simt în siguranță. Dar realitatea este că ceea ce provoacă nesiguranță este opoziția față de un genocid. Nimeni nu este în nesiguranță aici, la Universitatea din Sydney. Există doar opinii politice diferite.

Conducerile universităților din Australia îndeamnă la calm și reținere. Având în vedere protestele studenților din SUA față de războiul dintre Israel și Hamas, care perturbă campusurile la nivel național, mai multe centre universitare importante intenționează să ia măsuri astfel încât ceremoniile de final de studii să poată avea loc fără probleme în acest weekend.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE