Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Protestele din Iran se extind. Cel puțin 250 de protestatari au fost uciși de la debutul revoltelor

Protestele din Iran continuă. Sute de tineri au ieșit în stradă în orașul Mahabad pentru a demonstra împotriva autorităților de la Teheran. Oamenii sunt revoltați după ce unul dintre manifestanți a fost împușcat mortal de forțele de securitate. Cel puțin 250 de oameni au fost uciși de la debutul revoltelor, potrivit rapoartelor invocate de reprezentantul Națiunilor Unite.

Forțele de securitate au împușcat un bărbat de origine kurdă care manifesta în Mahabad împotriva morții tinerei Masha Amini. Zeci de alte orașe din Iran au continuat să fie zguduite de manifestații violente în aceste zile.

ONU a cerut o anchetă independentă

Națiunile Unite au cerut o anchetă independentă privind moartea tinerei de 22 de ani, Masha Amini, tragedie care a declanșat protestele luna trecută. Masha Amini a murit, în custodia poliției.Tânăra fusese arestată de poliția moravurilor pentru încălcarea codului vestimentar. Ancheta ar urma să vizeze și alte încălcări ale drepturilor omului de către regimul islamist de la Teheran.

„Am primit o serie de rapoarte cu privire la alte câteva fete și femei și, de fapt, copii care au fost uciși de autoritățile statului. Avem o cifră de cel puțin 27 de copii care au fost uciși de autoritățile statului de la începutul protestelor. Iar cifra totală este de cel puțin 250 de persoane care au fost ucise de stat de când a început valul de proteste, pe 16 septembrie”, a explicat Javaid Rehman, raportor special al ONU pentru drepturile omului.

În încercarea de a reprima protestele, autoritățile de la Teheran susțin că este vorba despre o chestiune de ”lege și ordine”. Mai mult, autoritățile au încercat să stabliească o legătură între proteste și atacul armat care a avut loc recent la o moschee. Atacul s-a soldat cu 15 morți și 30 de răniți.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE